Општина Бајина Башта добија грб

0 554

На 11. седници Скупштине општине Бајина Башта одборници су једногласно усвојили решење о именовању Комисије за припрему предлога изгледа грба и заставе општине Бајина Башта. Српско хералдичко друштво ће бити задужено за израду грба док Бајина Башта тренутно као симбол општине користи псеудо хералдички амблем.

Општина Бајина Башта
Општина Бајина Башта Фото: Дрина Инфо

Писану иницијативу за покретање процедуре израде графичког решења грба Општине Бајина Башта у складу са хералдичким правилима поднео је одборник Синиша Спасојевић на седници Скупштине општине у 2017. години. Како је наведено у иницијативи поред чињенице да Бајина Башта нема грб који је у складу са српском херладиком знак који се данас користи у супротности је и са званичним Даном општине који се прославља 25. јула као спомен на прво проглашење Бајине Баште за варошицу које се десило 1858. док на амблему стоји 1872. година као време када је статус варошице обновљен. Спасојевић се у иницијативи позвао на примере бројних општина које су после вишедеценијске комунистичке власти почеле да своје грбове уподобљавају са правилима хералдике и да на њих стављају вековне српске хералдичке симболе.

амблем
Амблем који је тренутно у употреби.

Општинско веће је прихватило иницијативу и формирало радну групу у коју су поред подносиоца иницијативе именовани и начелница општинске управе Јелена Филиповић и већник Ненад Лечић.  Радна група је предложила да се израда грба повери Српском хералдичком друштву које је једино струковно удружење ове врсте у Србији и које окупља квалификоване стручњаке из области историје и теорије хералдике, хералдичке уметности и сродних дисциплина. Друштво је у претходним годинама било ангажовано у изради преко 40 грбова за градове и општине у Србији, Републици Српској и Црној Гори.  Радна група је предложила и састав стручне Комисије која ће имати задатак да координише израду грба и по завршетку рада предлог достави Скупштини општине на усвајање.

Српско хералдичко друштво ће по свим херладичким параметрима израдити мали, средњи и велики грб Бајине Баште а на основу списка историјских, привредних, културних и природних особености које ће предложити Комисија коју је формирала Скупштина општине својим решењем. Скупштина је у Комисију именовала професоре историје Марка Ковачевића и Дејана Млађеновића, историчара уметности и кустоса градске галерије Јасну Станковић, Обрада Павловића шефа Службе за туризам у Спортско-туристичком центру „Бајина Башта“ и професора ликовне културе Радомира Ђукановића. Комисија има рок да до краја године Скупштини достави коначан предлог грба.

Дрина Инфо

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена