Од петка до недеље дани жалости

0 285

Поводом трагедије која се јутрос догодила у београдској ОШ „Владислав Рибникар”, убиства осам ученика и радника обезбеђења, Влада Србије прогласила је тродневну жалост у целој земљи од петка до недеље. Према Закону о обележавању дана жалости, одлуку о проглашењу дана жалости доноси влада, а они не могу трајати дуже од три дана.

За време дана жалости заставе се спуштају на пола копља, одаје се пошта минутом ћутања, а послодавци су дужни да омогуће запосленима да минутом ћутања одају почаст настрадалима.

Електронски медији дужни су да у програмима емитују одлуку о проглашењу дана жалости, обавесте јавност о скуповима сећања и да уместо хумористичких, забавних, фолклорних и других емисија са забавном и народном музиком емитују програм прикладан дану жалости. Дневне новине морају бити одштампане у црној боји, а на првој страни морају објавити одлуку о проглашењу дана жалости и начину његовог обележавања.

У образовним установама дан жалости се обележава минутом ћутања на првом часу, а часови музичког образовања се прилагођавају ситуацији. Установе културе програме морају прилагодити дану жалости.

На спортским догађајима све се заставе, укључујући клупске, спуштају на пола копља, минутом ћутања одаје се пошта жртвама, а почетак и крај означава судија звиждуком пиштаљке. Играчи, резервни играчи, тренери, судије и сви остали учесници и гледаоци, осим непокретних особа са инвалидитетом, дужни су да током минута ћутања устану и достојанствено одају пошту настрадалима.

Током дана жалости забрањено је извођење и емитовање народне и забавне музике и одржавање програма забавног карактера на јавним местима.

Надзор над применом овог закона спроводе министарства унутрашњих послова, културе, информисања и телекомуникација, просвете и Републичка радиодифузна агенција.

Уколико се прекрше обавезе у обележавању дана жалости биће покренут прекршајни поступак. Законом су предвиђене казне у распону од 50 до 200 хиљада динара за правна лица, од пет до 20 хиљада динара за одговорно лице у правном лицу, за предузетнике од пет до 50 хиљада, а за физичко лице које на јавном месту намерно повреди обавезу обележавања дана жалости од две до десет хиљада динара.

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена