Национални парк Тара обележио Међународни дан шума

0 179

Широм света се 21. марта обележава Међународни дан шума. Ове године, овај датум обележава се под слоганом „Здраве шуме за здраве људе“.

JП ,,Национални парк Тара” је овај датум обележио са неколико различитих активности, са циљем да се укаже да је одрживо коришћење шума један од најбољих начина да се очува природа на планети, а самим тим и здравље људи.

У ОШ „Стеван Јоксимовић“ у Рогачици одржано је предавање за педесетак ученика од 5. до 8. разреда. Кроз интерактивну радионицу деци је објашњен значај шума и неопходност одговорног односа према природи уопште.

У дворишту предшколске установе „Невен“ радници ЈП „Национални парк Тара“ су посадили 45 одраслих садница четинара, које је донирало ово предузеће. У активностима садње дрвећа су учествовали и малишани из вртића са својим васпитачицама.

У склопу обележавања Еколошке недеље у организацији Канцеларије за младе Бајина Башта двадесетак средњошколаца из Бајине Баште је посетило Центар за посетиоце НП Тара и упознало се са вредностима парка, са посебним акцентом на шумске екосистеме.

Генерална скупштина Уједињених нација прогласила је 21. март Међународним даном шума 2012. године, како би подигла свест о значају свих врста шума.

Здраве шуме су од виталног значаја за све аспекте здраве планете, од средстава за живот и исхрану до биодиверзитета и заштите животне средине, саопштио је Форум Уједињених нација о шумама поводом обележавања Међународног дана шума. Здраве шуме су такође кључне у борби против климатских промена, као и за допринос просперитету садашњих и будућих генерација, истичу у Форуму УН-а о шумама.

Шуме су изузетно значајне за смањење сиромаштва и постизање циљева одрживог развоја, поручила је светска организација. Пречишћавају воду, чисте ваздух, хватају угљеник који би иначе одлазио у атмосферу и изазивао глобално загревање и обезбеђују храну и лекове.

Велик део глобалне популације зависи од услуга екосистема омогућених богатством и здрављем шума. Од њих зависи живот и рад 1,6 милијарди људи, међу којима је и више од две хиљаде аутохтоних заједница, које у шуми проналазе средства за живот, лекове, гориво, храну и склониште.

Текст и фото: Национални парк Тара

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена