Каракај и Шепак први на листи за обнову

1 1.179

Од 11 мостова на Дрини, Сави и Увцу који ће бити реконструисани између БиХ и Србије, први на листи за обнову налазе се Каракај и Шепак, за које је завршена израда пројекта, казали су “Гласу Српске” у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије. Навели су да се потписивање споразума са БиХ о реконструкцији ових мостова очекује у најкраћем року.

– Тиме ће бити обезбеђен правни основ да отпочне и реконструкција ова два моста – навели су у Министарству грађевинарства.

Од 11 мостова који ће бити реконструисани, а који повезују Србију и БиХ, у надлежности Републике Српске је шест, а БиХ пет.

– Када је реч о оним који су у надлежности Српске, у питању су мостови преко реке Дрине, а то су они који се налазе између Трбушнице и Шепка, Малог Зворника и Каракаја, те Мост краља Александра, који се налази између Малог Зворника и Зворника. У плану је и обнова старог моста који се налази између Љубовије и Братунца, али и моста који се налази између Бајине Баште и Скелана – нагласили су у Министарству грађевинарства Србије.

Мост на Дрини код Бајине Баште Фото: Дрина Инфо
Мост на Дрини код Бајине Баште Фото: Дрина Инфо

У надлежности БиХ је пет мостова, од чега два на Сави, а то су они између Сремске Раче и Раче, и реч је о друмском мосту и друмско-железничком мосту, а три су смештена на ријеци Увац.

– Укупна процењена вредност инвестиције за реконструкцију пет мостова, изузев новог моста у Љубовији, износи око 15,3 милиона евра – навели су у Министарству грађевинарства Србије.

Подсетили су да је договор за склапање споразума између Владе Србије и Савета министара БиХ о одржавању и реконструкцији путних међудржавних мостова постигнут на заједничкој седници двије владе у јануару 2017. године, док је 2019. усаглашен и текст нацрта споразума.

– У току ове године очекујемо и да коначно буде пуштен у саобраћај нови мост преко Дрине, између Љубовије и Братунца. Градња тога моста је завршена крајем 2017, а у 2018. години је прибављена употребна дозвола. Да би тај мост био пуштен у саобраћај, потребно је да буде завршена изградња заједничког граничног прелаза на територији БиХ – додали су у Министарству грађевинарства Србије.

Извор: Глас Српске

1 коментар
  1. […] Od 11 mostova na Drini, Savi i Uvcu koji će biti rekonstruisani između BiH i Srbije, prvi na listi za obnovu nalaze se Кarakaj i Šepak, prenosi Drina.info. […]

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена