Општини Бајина Башта плакета за допринос унапређењу доброг управљања

0 617

Унапређено локално управљање, бољи приступ услугама кроз унапређење еУправе, ојачани капацитети локалних самоупарава за пружање услуга и рад са грађанима, као и побољшан социо-економски положај више од 15.000 људи из рањивих група, само су неки од резултата које је у претходне четири године остварио програм Swiss PRO у сарадњи са локалним у националним партнерима, а уз подршку Владе Швајцарске.

Иван М. Марковић приликом доделе плакете

На финалном догађају програма Swiss Pro одржаном 16. септембра 2022. године у Београду под називом „Покретачи промена“, представницима подржаних локалних самоуправа додељене плакете за допринос који су у периоду од 2018. до 2022. године дале унапређењу доброг управљања, социјалне укључености и родне равноправности на локалном нивоу. Резултати су приказани и кроз видео о утицају програма, док је финална публикација подељена свим учесницима догађаја. Испред Општине Бајина Башта представник на овом догађају, коме је такође додељена плакета, био је Иван Марковић, дипломирани правник, запослен у Општинској управи ове подринске општине.

–   Swiss Pro је подржао локалне самоуправе да пруже додатне и боље услуге свим грађанима, на правичнији, ефикаснији и ефективнији начин. Програм је успешно пружио подршку локалним властима у спровођењу низа кључних реформи, укључујући и већу одговорност и транспарентност у обављању јавних послова – истакао је амбасадор Швајцарске у Србији, Урс Шмид. Поред захвалности Swiss Pro тиму у UNOPS и националним партнерима, амбасадор је посебно истакао посвећеност локалних самоуправа и других локалних актера који су својим залагањем, радом и идејама посвећено радили на побољшању квалитета живота у локалним заједницама.

Swiss PRO је значајно унапредио капацитете локалних самоуправа за планирање и спровођење услуга социјалне заштите, а остварена партнерства између организација цивилног друштва и локалних институција допринела су бољем и ефикаснијем одговору на потребе рањивих група у локалним заједницама. Остварен је бољи приступ јавним услугама у области социјалне заштите, здравства и образовања за рањиве групе, са посебном пажњом усмереном на децу и младе, особе са сметњама у развоју, старија лица и припаднике и припаднице ромске националне мањине.

– Највећи резултат програма је промена живота људи на боље. Swiss Pro је умногоме допринео унапређењу капацитета локалних самоуправа у спровођењу политика и побољшању приступа услугама којима се пружа социјална заштита. Оставио је дубок траг јер је пружио свеобухватну подршку и организацијама цивилног друштва, као значајном капацитету за пружање услуга социјалне заштите на локалном нивоу – рекла је Биљана Зекавица помоћница министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Пројекат „ББ информатор“ суфинансира се средствима из буџета општине Бајина Башта, ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства. 

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена