ХЕРОЈ НА СЛОБОДИ: Генерал Лазаревић у децембру у Србији

0 497

Хашки трибунал донео је одлуку да се из хуманитарних разлога а због веома лошег здравственог стања српски генерал Владимир Лазаревић пусти на слободу 3. децембра, после две трећине издржане казне, сазнају „Новости“. Генералово здравствено стање је толико озбиљно, да се тешко бори са неколико врло опасних болести попут канцера и можданих удара.

Генерал Лазаревић

У породици Лазаревић нам кажу да још нису добили никакво обавештење из Хага и да немају нове информације везане за генерала.
Очекујемо да бисмо неку одлуку могли да добијемо 3. децембра, јер му тад истичу те две трећине казне – каже Лазаревићев син Милан, који је по струци лекар.

Отац је није добро. Десетогодишњи затвор је оставио велике последице по његово здравље. Чак седам пута је оперисан, шест пута у Хагу и једном у војној болници у Нишу. Толике анестезије би тешко поднео и здрав човек од тридесет године, а не он. Има проблема са можданом циркулацијом, са инфарктима мозга, тромбом, тумором на кичми, тумором на нози, оба колена су му оперисана и тешко хода… Не знам више шта све није оперисао.

Владимир Лазаревић осуђен је у Хашком трибуналу 2009. године на 15 година затвора, али му је та казна после жалбе преиначена на 14 година робије. У Хаг је отишао добровољно 3. фебруара 2005. Осуђен је по командној одговорности, јер је током сукоба на Косову и Метохији 1998. и 1999. године био комадант Приштинског корпуса, а потом и комадант Треће армије Војске Југославије.

Лазаревић казну издржава у затвору у Схевенингену, где је под сталним надзором тамошњих лекара. Требало је да буде пребачен у затвор у Пољској, али због константних проблема са здрављем то никада није учињено.

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена