“Гризлијем“ кроз кањон плове и странци

0 772

Перућац. –  Почела је овогодишња сезона пловидби бродом кроз атрактивни кањон реке Дрине од Перућца до Вишеграда и назад. Туристичким бродом “Гризли“, у организацији бајинобаштанске агенције “Таратурс“, љубитељи реке и изузетних пејзажа уживају у пловидби дугој 52 километра.

Брод Гризли на крстарењу
Фотодокументација агенције Таратурс

Крстарење је једнодневно, уз поштовање граничне процедуре с обзиром да се реком из Србије прелази у БиХ. Укрцавање путника је у јутарњим сатима у Перућцу, а пловидба до Вишеграда траје три и по сата: с проласком између високих стена кањона Дрине који је један од најдубљих у свету, поред ушћа Жепе у Дрину и средњовековних утврђења, кроз подручја нетакнуте природе, станишта ретких биљака и животиња…У Вишеграду се обилазе знаменитости тог града, а повратак ка Перућцу је у поподневним сатима (цена карте је непромењена: за одрасле 2.500 динара, за децу упола јефтиније).

Недавна промотивна вожња овим бродом, коју је организовао ‘Таратурс“, била је прилика за промоцију пловидбе, реке Дрине и планине Таре (допринос промоцији дали су хотел “Оморика“ и Кућа ракије “Стара песма“).

Путници прве промотивне вожње брода Гризли Фото: Туристичка агенцијаТаратурс

– Присуствовало је око 70 туристичких радника и новинара из Бугарске, Хрватске, БиХ и Србије. Најпре су боравили на Тари, а затим пловили бродом “Гризли“ од Перућца до Вишеграда и назад, што је прво такво крстарење ове године. Уживали су у лепоти кањона, мирној и опуштајућој пловидби и причама водича о Андрићу, ћуприји, Мехмед паши Соколовићу…Затим је уприличено заједничко дружење у Кући ракије “Стара песма“, где су пробали храну и пиће с простора западне Србије. Трећег дана поново су били на Тари, на “Тара сафарију“ који је новост у понуди за госте: реч је о вожњи војним камионима прерађеним за обиласке тешко приступачних терена Таре и одласке до најудаљенијих видиковаца. Промоција је завршена посетом Дрвенграду и вожњом музејским возом на Шарганској осмици – каже за наш лист Недељко Стаменић из агенције ‘Таратурс“, додајући да су задовољни овим одзивом из региона, те да су гости обећали поновни долазак, и то заједно с туристима из својих држава.

Поглед на кањон Дрине са брода Гризли
Фото: Туристичка агенција Таратурс

Обећано-учињено: дознајемо да је “Таратурсу“ из Босне и Херцеговине управо стигао упит за долазак и пловидбу прве групе од 45 туриста. Овог празничног викенда кренуле су и редовне вожње “Гризлијем“ за све заинтересоване, организоваће се до краја октобра. План је да викендима брод пловити до почетка лета, а током јула и августа шест пута у седмици.

(објавила “Политика“ аутор Б.Пејовић)

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена