Филмски фестивал Башта фест добитник је специјалне награде Фондације „Тања Петровић“

0 450

Специјалну плакету за ентузијазам Фондације „Тања Петровић“ добио је интернационални фестивал кратког играног филма – Башта фест, док је новинар Теофил Панчић добитник награде за изузетан допринос афирмисању културе и уметности у медијима.

Додела награде у Југословнеској кинотеци Извор: Башта Фест
Додела награде у Југословнеској кинотеци Извор: Башта Фест Фото: Вук Папић

Организатори Башта феста награђени су Специјалном плакетом за ентузијазам, због изузетног ангажмана и квалитетног фестивалског програма. Плакета је додељена 28. фебруара у просторијама Југословенске кинотеке представинцима Фестивала – генералном директору Јовану Јелисавчићу и уметничкој директорки Маји Шуши.

Приликом уручења плакете Јован Јелисавчић је изјавио: „Изузетна ми је част што су Фондација „Тања Петровић“ и Управни одбор одлучили да ове године Башта фест добије награду, јер је фестивал изграђен пре свега на огромном ентузијазму. Kључ успеха фестивала огледа се у децентрализацији културног садржаја. Kао неко ко је одрастао у Бајиној Башти, могу слободно да кажем да кроз фестивал успевамо да допринесемо културном програму и заинтересованој публици понудимо нешто ново и интересантно, а што до сада нису имали прилике да открију у том граду. Још једном у име целог Башта фест тима – захваљујем се на награди.“

Маја Шуша додаје: „Прошлогодишњи слоган фестивала био је „све може“ и то је идеја којом се водимо од самог почетка. И заиста, ентузијастично смо веровали у успех и раст фестивала, иако се он десио много брже него што смо очекивали. Велика је част што делимо сцену са овогодишњим и прошлогодишњим лауреатима. Волели бисмо да поручимо да је великим радом, ентузијазмом и трудом, могуће направити квалитетан садржај и надамо се да ће о томе размишљати и они који имају много више могућности од нас да утичу на стање у култури.“

Маја Шуша и Јован Јелисавчић приликом уручивања награде Фото: Башта Фест
Маја Шуша и Јован Јелисавчић приликом уручивања награде Извор: Башта Фест Фото: Вук Папић

Башта фест је интернационални фестивал кратког играног филма, који се одржава у Бајиној Башти, сваког првог викенда у јулу и траје четири дана. Главни програм фестивала је такмичарског карактера, а за избор награђених учесника задужен је трочлани жири Башта феста који чине афирмисани филмски аутори и уметници из целог света. Поред главног такмичарског програма у оквиру фестивала организују се музички, едукативни и програми за најмлађе.

Фондација „Тања Петровић“ основана је у знак сећања на прерано преминулу Тању Петровић, која је као новинарка, уредница и ауторка у редакцијама културе, издавачким кућама и као градска секретарка за културу, свој професионални живот посветила управо овој области и њеном медијском промовисању.

Дрина Инфо

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена