Европа у Растишту

0 646

Од 27. септембра до 1. октобра, у Планинарском дому у Растишту, одржан је пројектни састанак у оквиру великог међународног пројекта SEE – Sustainability and Environmental Education in Outdoor Sports, који је финансиран од стране ЕУ кроз Erasmus + sport програм. Тема овог пројекта је одрживост и еколошка едукација у спортовима у природи а ово је, због ситуације са короном, тек први састанак који je одржан. На састанку су учествовали представници 13 организација из чак 9 европских земаља а домаћин је био Планинарски клуб Тара. На пројекту учествују следеће организације: Leave No Trace Ireland (LNTI) из Ирске;  Technical University Munich (TUM) из Немачке; Sport Northern Ireland (SNI) из Велике Британије; CREPS Auvergne-Rhône Alpes из Француске; The National Institute for Physical Education in Catalonia из Шпаније; International Mountain Biking Association Europe (IMBA) из Холандије; Surf Clube de Viana (SCV) из Португалије; Folkungaland (FL) из Шведске; EUROPARC Federation (EF) из Немачке а на састанку у Бајиној Башти, као стручни консултанти, присуствовали су и представници: Syndicate of Management of the Gorges of the Ardèshe из Француске; Svenska Gång- och vandrarförbundet из Шведске; ProPark из Румуније; Instituto Portugues de Desporto E Juventude из Португалије.

Фото: ПК Тара

Едукативни део састанка био је изузетно занимљив и садржајан. Главне активности биле су усмерене ка размени искустава о моделима едукације у основним школама и начинима њихове примене кроз систем образовања. Гостујући предавачи у потпуности су испунили очекивања и на прави начин обрадили своје теме. У Визиторском центру НП Тара на Митровцу, одржана су две презентације. Најпре је Ранко Милановић презентовао Национални парк Тара, начин функционисања, прироритете, проблеме, потенцијале.  Након тога, Андреј Ивошев, председник комисије за рад са младима у оквиру Планинарског савеза Србије, представио је пилот програм увођења планинарства као изборног предмета у основне школе. Велики број питања уследио је  након предавања, тако да је ова прва сесија прерасла у праву размени искустава.

Фото: ПК Тара

Другог дана предавања су била посвећена заштити и очувању животне средине. Кристина Цвејанов (Green Loop) и Миља Вуковић (Zero Waste Serbia) у својим предавањима обрадиле су проблематику настанка и третмана отпада, како у Србији тако и у земљама Балкана и Европске уније. Изнети подаци показали су значајне разлике у третману отпада у овој регији и у пуној мери представили проблем који дефинитивно постоји.

Ненад Лечић, председник ПК „Тара“, представио је пројекат уређења Планинарског дома у Растишту од самог почетка. Наиме, Општина Бајина Башта уступила је основну школу у Растишту на коришћење планинарима, који су у наредним годинама реализацијом низа активности и пројеката успели да стару школу у потпуноти реконструиши и да на крају добију један модеран, добро опремљен, енергетски ефикасан и еколошки одржив објекат. Овакав модел представља иделан начин за оживљавање напуштених објеката и њихово стављање у функцију спортова у природи и као такав привукао је велику пажњу свих учесника.

“Kaо координатор овог пројекта хтео бих да кажем да сам веома поносан што смо, у овако тешким околностима, успели да се коначно окупимо и урадимо овај састанак на прави начин. Такође, желео бих да се захвалим члановима тима из Србије, који су од самог почетка показали невероватно гостопримство и омогућили нам да осетимо прави дух Србије. Хвала вам!“ – били су утисци Ноела Дојла, координатора пројекта.

Важан сегмент ове међународне размене искустава свакако су биле и активности у природи. Неколико пешачких тура до прелепих видиковаца на територији Националног парка, Бањска стена и Орлов вис,  оставило је изузетно јак утисак на госте. Посебан догађај био је спуста кајацима низ реку Дрину. Иако је падала киша готово целим путем, утисци са ове туре су невероватни. Важна је и чињеница да су представници локалних спортских организација, затим представници Општине Бајина Башта, као и Канцеларије за младе имали прилике да учествују у активностима и упознају се са самим пројектом и моделима рада у другим земљама.

„На крају можемо рећи да је било изузетно задовољство бити домаћин једној оваквој групи људи. У ових неколико дана имали смо прилику да разменимо доста информација и искустава што је за нас заиста драгоцено. Гости носе заиста лепе утиске из Србије што је веома важна чињеница, обзиром да су сви по први пут у нашој земљи. Посебан утисак на њих оставила ја наша гастрономија као и наше традиционално гостопримство. Искористио бих ову прилику да се захвалим свима који су на било који начин допринели да се овај састанак одржи. Предстоје нам размене у Португалу, Шведској и Ирској, а конкретни резултати овог трогодишњег пројекта очекују се крајем наредне године.“ – каже Ненад Лечић, председник ПК Тара.

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена