ЕМС тражи консултанта за изградњу далековода Обреновац – Бајина Башта

0 798

Електромрежа Србије, ЕМС, одабраће консултантску фирму за подизање двосистемског надземног далековода од 400 киловолти између Обреновца и Бајине Баште. Пројекат од 59 милиона евра обухвата и унапређивање једне трафо-станице и једног разводног постројења.
У оквиру – Регионалног програма енергетске ефикасности у преносном систему ИИ – Нови ДВ 2×400кВ Бајина Башта – Обреновац, упућен је јавни позив за изражавање интересовања за пружање услуга консултација у пројекту којег води Електромрежа Србије (ЕМС), национални оператор преносног система електричне енергије. Рок за пријаве на тај међународни тендер је 8. септембар.

Пројекат је вредан 59 милиона евра, а финансира се из зајма немачке развојне банке KфW од 40 милиона и бесповратних 12,8 милиона евра од Инвестиционог оквира за Западни Балкан (WБИФ) Европске уније. ЕМС се обавезао да остатак покрије властитим средствима.

Будући далековод је део Трансбалканског електроенергетског коридора
Kомпанија ће пројектовати и изградити двосистемски надземни далековод од 400 киловолти између Обреновца и Бајине Баште. То је трећа секција Трансбалканског електроенергетског коридора.

У радове улазе подизање напонског нивоа трафо-станице у Бајиној Башти са 220 на 400 киловолти и уградња високонапонске опреме у два
далеководног поља у разводном постројењу од 400 киловолти у Обреновцу. Сврха пројекта су подизање капацитета преноса, унапређивање ефикасности и поузданости као и сигурности и квалитета снабдевања струјом те давање доприноса увођењу погона за производњу енергије из обновљивих извора у Србији и суседним земљама.

Уговор ће бити додељен почетком године

Предност имају фирме с искуством у Албанији, Босни и Херцеговини, Хрватској, на Kосову*, у Црној Гори, Северној Македонији, Србији и Словенији, стоји у документацији. Одабрани консултант треба да својом експертизом допринесе припремању концепције, пројектовању, организовању тендера, техничким решењима, изградњи и обезбеђивању надзора и управљања пројектом. Биће одговоран за усклађивање с међународним прописима и стандардима и домаћим законима, стоји у позиву.

ЕМС је навео да уговор намерава да додели у првом тромесечју следеће године. Очекује да ће пројекат бити завршен у року од 48 месеци, уз још 12 месеци за извештавање о недостацима.

Извор: balkangreenenergynews.com/

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена