Драстично појефтињује гориво

0 480

Цене горива у Србији пашће до нове године за око десет динара по литру у односу на то колико су износиле на почетку новембру, најављују стручњаци и власници из нафтних компанија. Тако ће бензин са 159 динара, колико је коштао у првим данима новембра, појефтинити на 147 динара, а дизел са 171 на 162 динар.

Бензин насловна

Разлог за ово осетно појефтињење је пад цене сирове нафте на светској берзи, али и пораст нивоа Дунава који ће омогућити да гориво поново стиже танкерима, што је много јефтинији начин транспорта од цистерни и возова.

Председник компаније „Нафта а.д.” Небојша Атанацковић објаснио је да је пад цене нафте резултат стабилизације на светском тржишту и „неуспелих“ санкција Ирану.

– Ово што се сада догађа пример је колико је тешко прогнозирати било које кретање на тржишту нафте. Почетком месеца су сви претпостављали да ће због најављених санкција Ирану цена нафте знатно скочити, а десило се тотално супротно и она је осетно пала. Разлог за то је што је Иран наставио да продаје нафту својим највећим купцима Индији и Кини и једном броју најразвијенијих земаља у Европи и самим тим су санкције Америке практично фиктивне. Уз то су Иранци добрим делом утицали на овај драстичан пад цене барела јер су максимално спустили цену нафте како би упркос санкцијама задржали сталне купце – каже Атанацковић.

Он сматра да ће цена нафте наставити да пада у 2019. години.
– Овако ниска цена барела сирове нафте резултат је стабилности на светском тржишту и то би могло да потраје. Уз то нема ни неких великих политичких турбуленција, осим овог сукоба Украјине и Русије, који не утиче на цену нафте. Све то иде наруку и људима у Србији јер су цене бензина и дизела на пумпама све ниже. Тај тренд би требало да се настави, поготово ако имамо у виду да ће транспорт поново моћи да иде преко Дунава, што је најјефтинија солуција – тврди Атанацковић.
Маџар: Могућ пад и других цена

Економиста Љубомир Маџар сматра да би драстичан пад цене горива морао да се одрази и на појефтињење великог броја производа.

– Ово је сјајна вест за целу привреду и све нас. Цена Горива утиче и на цене свих осталих намирница које се транспортују. Када је гориво поскупљивало у претходном периоду и остале цене су скакале. Због тога се сада са пуним правом очекује да појефтини најпре транспорт, а потом и намирнице у продавницама. Није реално очекивати да пад цена намирница буде еквивалентан паду цене горива јер је то само један чинилац који формира цену – поручио је Маџар.

Извор: ГЗС/Информер

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена