ДАН ПРИМИРЈА: Нерадно 11. новембра

0 692

У среду, 11. новембра, обележава се Дан примирја у Првом светском рату. У Србији је 11. новембар нерадан дан.

Дан савезничке и српске победе у Првом светском рату, 11. новембар, у Србији се прославља као државни празник. Званични назив празника је „Дан примирја у Првом светском рату — спомен на невино пострадале у раздобљу између 1914. и 1918. године“.  На овај дан, 1918. године, представници сила Антанте су у железничком вагону у Компијену, у Француској, потписале примирје са Немачком, чиме је окончан Први светски рат. На страни држава победница нашла се и Краљевина Србија, која је и поред окупације и великог страдања успела да оствари свој ратни циљ, прокламован у Нишу 1914. године. Примирје, које је било на снази све до закључивања коначног мировног споразума у Версају, 28. јуна 1919. године, обележава се у свим земљама које су потписале споразум.

Народна скупштина Републике Србије крајем 2011. године усвојила је измене Закона о државним и другим празницима којим је предвиђено да се Дан примирја посебно обележава и да обавезно буде нерадан дан. Дан примирја се свечано обележавао у Краљевини СХС и Краљевини Југославији од 1919. до Другог светског рата.

Краљевина Србија учествовала је у Првом светском рату на страни сила Антанте. Стипила је у рат против Аустроугарске и Централних сила 28. јула 1914. Године. Аустроугарска влада објавила је рат Србији, а повод је био атентат Гаврила Принципа на аустроугарског престолонаследника Франца Фердинанда, у Сарајеву 28. јуна 1914. У првој години рата српска војска је остварила прве савезничке победе над аустроугарској војсци на Церу и Колубари. Током 1915. пред инвазијом немачке, Аусторугарске и Бугарске, не пристајући на капитулацију, српска влада и војска се повлачила преко Албаније до острва  Крфа, одакле је пребачена у Грчку на Солунски фронт где је наставила борбе. Српске и савезничке снаге пробиле су фронт и незадрживо је напредовала и ослободиле територију Србију.

Дан примирја

Захваљујући српским војним победама и дипломатији створена је Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца. Велику победу у Првом светском рату Србија је платила великим жртвама.Током ратних операција и злочина непријатељских војника страдало је између 1.100.000 и 1.300.000 становника што је чинило готово трећину укупног становништва или чак око 60% мушке популације.

Наталијина Рамонда - Албанска споменица
Наталијина Рамонда – Албанска споменица

Симболично се овај празник у Србији обележава и ношењем стилизоване значке Наталијине рамонде на реверу у седмици пред празник и на сам дан обележавања примирја. Значка представља комбинацију цвета Наталијине рамонде и чувене албанске споменице. Са једне стране, цвет представља васкрс српске државе која се после Првог светског рата уздигла и наставила свој пут, а са друге стране албанска споменица представља највеће страдање српског народа у овом рату, а то је повлачење преко Албаније.

 

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена