Дан победе у Бајиној Башти

0 881

У Србији се данас бројним манифестацијама обележава државни празник – Дан победе над фашизмом у Другом светском рату.  Дан победе над фашизмом је дан када је нацистичка Немачка потписала капитулацију у Другом светском рату.  Наиме 9. маја 1945. године (по московском времену) совјетски маршал Жуков ратификовао је испред Савезника споразум о немачкој капитулацији, који је дан раније у име Трећег рајха потписао немачки фелдмаршал Вилхелм Кајтел.

У једанаест градова у Србији се поводом овог празника одржавају бројне свечаности и манифестација „Бесмртни пук“, када грађани носе фотографије својих ближњих, који су животе дали у ослободилачким ратовима. Организацијом ове манифестације указује се дужно поштовање према српским херојима из Првог и Другог светског рата, као и храбрим браниоцима Србије од НАТО агресије 1999. године. Поред Београда, ове године манифестација ће се одржати и у Нишу, Новом Саду, Краљеву, Крагујевцу, Крушевцу, Ужицу, Параћину, Панчеву, Сомбору и Кикинди. У Републици Српској, манифестација се одржава у три града – Требињу, Бањалуци и Источном Сарајеву.

60072576_1182972145218455_3391165972009189376_n

Дан победе се више година обележава и у школама у Бајиној Башти. У ОШ „Свети Сава“ ће овој теми бити посвећена посебна предавања, а на часу руског језика наставник историје ће приказати корелацију историје са овим предметом, са Даном победе, као централном тачком и освртом на актуелна дешавања. Ученици ће имати прилику да виде презентацију на тему Другог светског рата са аспекта Русије и Србије праћену предавањем професора историје.

TIC Bajina Basta

По први пут у Бајиној Башти ће и изван школа бити организовано обележавање Дана победе над фашизмом. У Туристичком информативном центру Бајина Башта и на штанду испред инфо центра сви посетиоци овог објекта ће моћи да добију Георгијевске ленте, најпрепознатљивији симбол победе над фашизмом, обележје храбрости, витештва, врлине и победе. Уз ленту посетиоци ће добити флајер са објашњењем симболике и моћи да се информишу о значају Дана победе над фашизмом.

Фото: Промо
Фото: Промо

Лента се носи на грудима, на левој страни. Настанак Георгијевске ленте доводи се у везу са 26. новембром 1769. године. На тај дан, царица Катарина Велика установила је орден Светог Великомученика Георгија Победоносца и одредила боје ордена — црну и наранџасту. 

Дрина Инфо

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена