Дан општине Бајина Башта

0 913

Свечаном седницом Скупштине општине Бајина Башта, културно уметничким програмом и доделом признања најзаслужнијим појединцима и компанијама из области привреде, туризма, културе, пољопривреде и јавног живота данас ће бити обележен Дан општине Бајина Башта. Најуспешнијим ученицима су поводом Дана општине већ уручена признања на пригодном пријему који је у четвртак организован у Парку ћирилице.

Свечана седница Скупштине општине Бајина Башта ће се одржати у хотелу Цептер Дрина у 17 часова, а од 20 часова у градској галерији се поводом Дана општине отвара изложба „Установе Дринске бановнине“ коју је приредио Архив Босне и Херцеговине.

Дан општине Бајина Башта се обележава у сећање на 12. јул 1858. године (по старом календару) када је Карађорђев син и тадашњи владајући српски кнез Александар Карађорђевић издао решење о оснивању варошице. На тај дан формално je основана Бајина Башта као модерно градско насеље а дотадашње среско седиште премештено из Рогачице у Бајину Башту. Од тада па све до данас, на десној обали Дрине, у подножју планине Таре, смештен је центар општине.

Кнез Александар Карађорђевић

Простор Бајина Башта је насељен непрекидно последњих 7000 година. Најстарије досада познато насеље потиче из периода Старчевачке културе раног неолита. Насеље је у науци познато као Кременило и налази се у данашњој Вишесави удаљено 2.5 км од самога центра Бајине Баште.

Указ кнеза Александра о оснивању Бајине Баште

Многе велике културе су на овим просторима оставиле трагове неолита, римске жртвенике и некрополе. Немањићки манастир Рача из XIII века где је функционисала чувена преписивачка школа, средњевековни замак Солотник, црква брвнара у Дубу из 1792. и средњевековни надгробни споменици стећци који се налазе на UNESCO листи су само део српске културне баштине која се налази у овом крају.

Бајина Башта данас је симпатични градић са око 14 000 становника који лежи у подножју планинске лепотице Тарe и у загрљају најлепше српске реке Дрине. Општина Бајина Башта обухвата површину од преко 670 км2 са 37 насеља у којим живи око 26 000 становника а на својој територији поседује изузетне природне и културне вредности које је чине правим бисером српског туризма. Бајина Башта је данас град Дринске регате, град ћирилице и срце Подриња.

Пројекат „ББ информатор“ суфинансира се средствима из буџета општине Бајина Башта, ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства. 

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена