БОРБА ЗА ИСТИНУ И ПРАВДУ: У Београду представљена књига „Битка за Сребреницу – рат за цивилизацију“

0 270

Књига „Битка за Сребреницу – рат за цивилизацију“ аутора Душана Павловића биће добра основа за рад међународне комисије за Сребреницу која треба да одговори на то шта се дешавало у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године, зато што је сваки аргумент у овом делу поткрепљен материјалним доказима и документацијом, рекао је директор Републичког центра за истраживање ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић.

Београд – Промоција књиге „Битка за Сребреницу – Рат за цивилизацију “ Извор: СРНА Фото: Није наведено у извору
Београд – Промоција књиге „Битка за Сребреницу – Рат за цивилизацију “ Извор: СРНА Фото: Није наведено у извору

Он је на Међународном сајму књига у Београду, где је данас представљено ово издање Републичког центра, истакао да књига најбоље документује шта се заиста десило у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године.

Којић каже да књига „Битка за Сребреницу – рат за цивилизацију“ представља трајни документ који сведочи о борби за истину и правду јер се правда не остварује само преко правосудних институција, већ управо публиковањем онога што се дешавало.

„Покушај наметања једностране слике да је јули 1995. године само оно што се дешавало у Сребреници, нанео је огромну штету српском народу, не само кроз правосудне процесе, већ и кроз стигматизацију која је нарочито била присутна деловањем Бошњака према међународној заједници“, рекао је Којић.

Он је напоменуо да се видело да је међународна заједница хтела да прикрије своју улогу у догађајима у Сребреници.

Којић је истакао да се публиковањем оваквих издања и предочавањем истине о томе шта се дешавало чува свака жртва која је пала за Републику Српску, а њих је 29.700.

Аутор Душан Павловић каже да је циљ књиге да се сва дешавања о којима се у њој говори пребаце „из сфере спекулација у сферу чињеница“.

Говорећи о делу „Република Српска у одбрамбено-отаџбинском рату“, које је данас, такође, представљено на Међународном сајму књига у Београду, Којић је рекао да ова историографска књига посвећена ратним дешавањима из деведесетих година прошлог века.

Према његовим речима, дело говори и о формирању Војске Републике Српске и проглашењу Републике.

„С друге стране, књига говори и о значајним мировним конференцијама и преговорима који су се одвијали у то време и о завршетку отаџбинског рата“, навео је Којић.

Он је истакао да су аутори књиге девет младих историчара који су препознали значај постојања и очувања Републике Српске која је, како је навео, данас угрожена више него икада.

„Књига треба да буде документ и да генерацијама које долазе предочи оно што се дешавало и да они схвате колико је важно да очувамо оно што је крвљу стечено“, рекао је Којић.

Аутори овог дела су Драгослав Илић, Марко Јанковић, Милена Михаљевић, Борис Радаковић, Предраг Лозо, Мирко Цвијановић, Неђо Малешевић, Душан Павловић и Јовица Рудић.

Извор: РТРС

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена