БАШТА ФЕСТ ПРАТЕЋИ ПРОГРАМ     

0 417

Башта Фест, интернационални фестивал кратког играног играног филма са задовољством представља низ пратећих програма који ће се десити пре и током фестивала. Осми Башта Фест одржава се од 1. до 4. јула под слоганом OFFLINE на добро познатим локацијама у Бајиној Башти.  Организатори фестивала позивају све филмске љубитеље да искључе своје телефоне и компјутере и уживају у дружењу у једном од најлепших делова наше земље у Бајиној Башти, на планини Тари и језерима Заовине и Перућац.

У оквиру warm-up програма, загревања за Башта Фест гледаћемо шест филмова продуцираних од стране Ле Грек-а. Башта Фест је употпунио свој овогодишњи програм сјајним ревијалним филмским програмом у сарадњи са Француским Институтом у Србији и Ле Греком. Ле Грек је значајна француска продукција првих кратких филмова, која се бави откривањем младих талената. Овај програм публика ће имати прилике да погледа у Београду 27. јуна у КЦ Граду 18:30, Нишу 28. јуна у кафићу Hush Hush 20:30, Новом Саду 29. јуна у Културној станици Свилара 19:00. Другог дана фестивала публика у Бајиној Башти имаће прилику да види део програма, а целом каравану присуствоваће и редитељка филма „Још увек нисмо мртви“ Жоан Ракотоаризоа.

Фото: Башта фест промо

Уз подршку Филмског центра Србије и Медиа деска Србија, други пут се одржава industry програм, бесплатна радионицa за презентацију пројекта намењена младим филмским ауторима из Србије – Bašta Pitch. Овогодишњи ментор Bašta Pitch -а, редитељ Рашко Миљковић, прегледао је пријаве и изабрао четири пројекта и редитеље који ће у вишедневном раду проћи кроз припрему за завршни pitch (презентацију). Последњег дана фестивала комисија бира победника, који добија новчану награду за почетак рада на свом остварењу. У Pitch-у учествују пројекти: „Мачке” Данила Станимировића, „Беле раде” Гвоздена Илића, „Ведро небо” Милице Цветковић и “Цват“ Тамаре Броћић. Гостујући предавач и ментор и ове године биће Милан Стојановић, а комсију другог Bašta Pitch -а чиниће ментори Рашко Миљковић и Милан Стојановић, као и уметничка директорка и селекторка филмског програма Башта Феста, Маја Шуша.

Фото: Башта фест промо

На самом почетку фестивала за све Бајинобаштане, који имају између 14 и 30 година, биће организована радионица „Најглупљи филм на свету“, коју ће водити Милош Томић. Кроз неколико уводних музичко, цртачких изазова полазници радионице ће доћи до филма и поиграти се многим његовим клишеима: Како се филм смишља, како се снима у немогућим условима, како се лоше глуми итд. Полазници ће се поделити у групе, а свака ће проћи низ “слатких мука” покушавајући да на различите начине сними причу коју су смислили.

Првог дана фестивала, биће отворена и изложба „Трагови једног времена – Филмски плакат 1945-1970.”, на којој ће бити представљени филмски плакати из фундуса и архиве Филмског центра Србије. Изложбу ће публика имати прилику да види током трајања фестивала од 1. до 4. јула у Галерији Установе „Култура“ Бајина Башта. За изложбу је одабрано 22 филмска плаката, који су настали 40-их, 50-их и 60-их година прошлог века, и представљају значајна дела југословенске кинематографије, као што су , „Кад будем мртав и бео”, „Рани радови”, „Марш на Дрину”, „Љубав и мода” и многи други.

Дрина инфо портал

 

 

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена