Istorijat

Panorama Bajine Baste

Na mestu današnjeg grada u tursko vreme postojalo je selo Pljeskovo. Ime je dobila prema spahiji Bajinu. U oslobođenoj Srbiji kneza Miloša Obrenovića, a prema hatišerifu od 1833. godine, iseljava se muslimansko stanovništvo iz krajeva oko Drine i odlazi u Bosnu. Predlogom ministarstva unutrašnjih dela, Državni savet 1858. godine donosi odluku da administrativni centar sreza račanskog bude u Bajinoj Bašti, umesto u Rogačici.

Hotel Bosna

 

Privredni i društveni razvoj varošice usporen je šezdesetih godina 19. veka, posebno posle ukaza kneza Mihajla od 16. juna 1866, po kojem se Bajinoj Bašti oduzima status varošice, iako se tome protivilo mesno stanovništvo.

Panorama 50 ih godinaKnez Milan Obrenović je 15. septembra 1872, ukazom, ponovo uvrstio Bajinu Baštu u red varošice kneževine Srbije. Otvara se prva pošta i telegraf (1881) počinje s radom carinarnica, grad se podiže i razvija po urbanističkom planu, što skupa dovodi do većeg priliva stanovništva. Grad Bajina Bašta je te 1882. izuzetno urbanistički uređen. Broj stanovnika od 1864. do 1910. povećao se sa 374 na 1306.

Formiranjem kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca – Jugoslavije, Bajina Bašta nastavlja sa razvojem, elektrifikacija je bila 1928, bolnica izgrađena 1930, podiže se životni standard i obrazovni nivo stanovništva. Pred II svetski rat grad dobija vodovod i kaldrmisane ulice.

Nova etapa u istoriji Bajine Bašte započinje posle 1945. godine kada grad privredno jača dobijajući moderan izgled. Uz značajne privredne i poslovne objekte, izgrađeni su brojni sportski objekti: gradski stadion sa tartan stazom, hala za sportove koji se obavljaju u zatvorenom prostoru i igrališta za male sportove na otvorenom. Plaža na Drini koja se nalazi kraj samog mosta koji prelazi u Bosnu i Hercegovinu, daje posebnu draž gradu i boravku na ovom mestu.

Hotel Evropa