БАЈИНА БАШТА: Предавање „Српско витештво средњег века“

0 346

Установа „Култура“ из Бајине Баште у среду, 8. септембра 2021. године у 19 часова у градској галерији, организује предавање на тему „Српско витештво средњег века“, а предавач је арехелог Марко Алексић.

Фото: Промо

Као једно од најважних обележја вештине ратовања али и читаве средњовековне епохе, витештво у Србији има богату традицију. Оклопљени коњаник био је врхунски ратник тог доба, а култура витешких турнира, двобоја, грбова, богато израђених мачева, шлемова и других делова ратничке опреме осликавају идеје и естетику друштва у коме су такви ратници уживали највиши углед. За средњовековног човека витештво је ипак представљало пре свега идеју духовног развоја личности, па његову суштину треба тражити у етици и начелима тадашњег друштва и хришћанске цивилизације. Кроз истражене примере из српске средњовековне прошлости, могу се пратити сва важна обележја средњовековног витештва, од његовог настанка до пред крај средњег века и препознати домети и подвизи који су у оквиру њега остварени.

Марко Алексић, магистар археологије, објавио је бројне научне радове у земљи и иностранству о темама из средњовековне археологије и историје. Стекао је звање кустоса у Народном музеју у Београду и истраживача сарадник у Археолошком инситуту САНУ. Аутор је књига Средњовековни мачеви у југоисточној Европи (Medieval Swords from Southeastern Europe, Beograd 2007), затим Марко Краљевић, човек који је постао легенда, Српски витешки код и Српске земље пре Немањића од 7. до 10. века, као и бројних стручних радова објављених еминентним домаћим и међународним научним часописима. Учествовао је на више десетина археолошких истраживања у земљи и иностранству, као и на научним симпозијумима. Одржао је више стотина стручних предавања у музејима и другим научним, културним и образовним институцијама, а као стручни саговорник и консултант, учествовао је у научним програмима на Радио телевизији Србије и другим медијима. Сарађује као стручни консултант за области средњег века са музејима, војним и другим интитуцијама у земљи.

 

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена