Арно Гујон добитник Ћириличне даровнице

0 698

Oснивач и директор француске невладине организације „Солидарност за Косово” и директор Управе за сарадњу сa дијаспором и Србима у региону, велики хуманитарац, Арно Гујон добитник је овогодишње награде Ћирилична даровница која му је уручена у Бајиној Башти.

Ћирилична даровница је најзначајнија награда у оквиру манифестације Ћирилична баштина. Она се додељује само једном добитнику годишње и представља националну награду за изузетан допринос и нарочите заслуге у очувању и промоцији ћирилице и неговању српског језика и писма. Добитник Ћириличне даровнице за 2020. годину биле су дневне новине „Политика“, а прошле године добитник ове престижне награде је био Драшко Станивуковић, градоначелник Бањалуке.

Арно Гујон и Организациони одбор Ћириличне баштине

Организациони одбор Ћириличне баштине једногласно је усвојио предлог да се ове године награда додели господину Арну Гујону, због континуираног залагања за заштиту и промоцију ћирилице, због конкретних мера на отварању школа српског језика у иностранству као и дугогодишње помоћи нашим школама на Косову и Метохији. Арно Гујон је од 2016. године и један од учесника кампање „Негујмо српски језик”, под покровитељством Министарства културе Републике Србије, са циљем неговања и заштите српског језика, писма, опште језичке културе и писмености. Две године касније постао је њено заштитно лице и предводник Каравана културе говора који организује едукације и трибине за младе широм Србије и Републике Српске.

Ћирилична даровница је Гујону уручена последњег дана 4. Ћириличне баштине, на празник Светог Ћирила и Методија и Дан словенске писмености и културе. Награду му је испред Општине Бајина Башта као покровитеља манифестације уручио Миленко Ордагић, заменик председника општине.

Гујон је похвалио манифестацију и конкретне активности које се спроводе у Бајиној Башти како би се очувала и промовисала ћирилица. Нагласио је да су то важне ствари и навео да сад кад води Управу за сарадњу са дијаспором и Србима урегиону види колико је и за људе и дијаспори важно да знају српски језик и да знају ћирилицу. Нагласио је и да је важно да и ми сами у Србији негујемо ћирилицу.

„Зато што ако је дете које се труди у Цириху или Паризу да научи писмо својих предака, дође овде, а види да је све на латиници оно ће да се запита зашто ја да учим то прелепо писмо ако га нико не користи у Србији. Треба промовисати, треба очувати, треба неговати и писмо и језик зато што они имају само нас“  – нагласио је добитиник Ћириличне даровнице.

Пре доделе награда Арно Гујон је посетио новоизграђени Парк ћирилице са иницијатором изградње парка и председником Организационог одбора Ћириличне баштине Синишом Спасојевићем и замеником председник општине Бајина Башта Миленко Ордагићем. Они су упознали Арноа са садржајима у Парку, са значајем Рачанске преписивачке школе и причали о плановима везним за Музеј ћирилице.

Гујон је затим са мастер комуникологом Слободаном Роксандићем и проф. др Радованом Кнежевићем одржао веома посећену стручну трибину у галерији Установе „Култура“.

 

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена