Стотине Наталијиних рамонди за стогодишњицу победе

Дан капитулације Немачке у Првом светском рату је државни празник Србији који се обележава 11. новембра.  Званични назив  празника је „Дан примирја у Првом светском рату — спомен на невино пострадале у раздобљу између 1914. и 1918. године“.  На овај дан, 1918. године, представници сила Антанте су у железничком вагону у Компијену, у Француској, потписали примирје са Немачком, чиме је окончан Први светски рат. На страни држава победница била је и Краљевина Србија, која је и поред окупације и огромног страдања успела да оствари свој ратни циљ, прокламован у Нишу 1914. године. Примирје, које је било на снази све до закључивања коначног мировног споразума у Версају, 28. јуна 1919. године, обележава се у свим земљама које су потписале споразум.

Датум 11. новембар обележава се у свим земљама које су потписале споразум, а пошто ове године 11. новембар пада у недељу, дан нерадног празновања биће у понедељак 12. новембра.

Овај дан победе и дан сећања се у Србији симболично обележава ношењем стилизоване значке „Наталијина Рамонде“ на реверу у седмици пред празник и на сам дан празника. Значка представља комбинацију цвета Наталијине рамонде и чувене албанске споменице. Са једне стране, цвет представља васкрс српске државе која се после Првог светског рата уздигла и наставила свој пут, а са друге стране албанска споменица представља највеће страдање српског народа у овом рату, а то је повлачење преко Албаније. У питању је биљка која која расте у Србији, тако и на планини Ниџе, чији је највиши врх Кајмакчалан. Његова симболика је вишеструка, како због станишта, тако и због имена – цвет назван по краљици Наталији Обреновић, познат је и као цвет феникс – чак и када се потпуно осуши, ако се залије Наталијина рамонда може оживети, што указује на васкрс српске државе из пепела после Првог светског рата.

Поводом државног празника Дана примирја у Првом светском рату Туристички инфо центар у Бајиној Башти традиционално припрема пригодан програм. За све посетиоце Туристичког информативног центра и сувенирнице у недељу, 11. новембра, припремљени су поклони а у објекту ће бити приказивани документарни филмови са темама из Првог светског рата.

– У склопу обележавања стогодишњице од победе у Првом светском рату, а у жељи да што више суграђана и посетилаца Бајине Баште подсетимо на огромна страдања и жртве наших предака у борби за слободу и ове године организујемо акцију бесплатне поделе значки Наталијина рамонда. У сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања обезбедили смо беџеве који се од 01. новембра па до самог празника деле свим посетиоцима Туристичког информативног центра у Бајиној Башти. Уз поделу значки објашњава се симболика Наталијине рамонде али и значај празника који се обележава 11. новембра. – каже Синиша Спасојевић, менаџер ТИЦ Бајина Башта.

Први пут смо овакву акцију организовали 2016. године. Показало се да постоји врло мало места у Србије где је могуће набавити ове значке јер смо путем телефона и друштвених мрежа имали доста упита из целе Србије и региона за набавку беџева Наталијина рамонда. Имајући у виду да ове године обележавамо стогодишњицу од завршетка Првог светског рата упутили смо Министарству за рад допис за набавку знатно веће количине ових симбола победе и сећања. Из Министарства су нам изашли у сусрет тако да ћемо ове седмице поделити више стотина амблема Наталијина Рамонда свим посетиоцима који до недеље буду дошли у Туристички инфо центар Бајина Башта – објашњава Спасојевић.

Поводом државног празника Дана примирја у Првом светском рату и 100 година од његовог завршетка, Завичајно удружење „Стрмово“  из Бачеваца, организује, 11. 11. у 11 часова 2018. године, полагање венаца на споменик Стрмовцима погинулим у ратовима од 1912. до 1918. године. Споменик се налази у центру овог најсевернијег бајинобаштанског села и представља једно од ретких обележја јунацима из Првог светског рата на територији општине Бајина Башта. Поред више иницијатива градић у Подрињу који је доживео велика страдања у Првом светском рату и поднео огромне људске жртве још увек нема централно спомен обележје којим би се достојно одужио јунацима који су пре једног века гинули за слободу.

Дрина Инфо

11. новембар11.11.Bajina BastabedzDan pobedeDan primirjaPodrinjePrvi Svetski RatRamonda nathaliaeTuristicki info centarTuristicki info centar Bajina BastaznackaБајина БаштаДан победеДан примирјаНаталијина рамондаПрви светски ратСрбиСрбијаТуристички информативни центар Бајина Башта
Comments (1)
Add Comment
  • Драгољуб

    Волео бих да набавим ову „значку“, Наталијина Рамонда. Где могу да је набавим у Београду? Најлепше Вам се захваљујем за информацију! Хвала.