Ambasadorske škole u Nacionalnom parku Tara

0 937

U Nacionalnom parku Tara, na Mitrovcu, od 2. do 6. aprila boravila su deca osnovnoškolskog uzrasta iz ambasadorskih škola OŠ „Dušan Jerković“ Kostojevići i OŠ „Vladika Nikolaj Velimirović“ iz Valjeva zajedno sa svojim učiteljicama i nastavnicama. Ove aktivnosti su deo WWF akademije za prirodu u okviru projekta „Zaštićena područja za prirodu i ljude“.

Foto: NP Tara
Foto: NP Tara

Za njih je bio organizovan jedinstveni edukativni program kroz koji su decu vodili predstavnici Nacionalnog parka Tara i Svetske organizacije za prirodu (WWF). Deca su imala priliku da delimično osete život Nacionalnog parka Tara i ljudi koji žive i rade u njemu, da nauče i dožive nove zanimljive stvari i da steknu nova prijateljstva.

Foto: NP Tara
Foto: NP Tara

Mladi ambasadori Nacionalnog parka Tara su obišli „Sovinu šumsku učionicu“, rezervat „Crveni potok“, vidikovac Banjska stena i reku Vrelo. Za neku decu ovo je bilo prvo pravo istraživanje prirode i obližnjih zaštićenih područja. Kreativni rad je obeležio sve aktivnosti, a uživali su u šetnjama, igri, radionicama i u druženju.

Nakon boravka na Tari deca će vršiti vršnjačku edukaciju i sve što su naučili preneće i svojim vršnjacima. Svojim kućama otišli su zadovoljni i puni utisaka.

Foto: NP Tara
Foto: NP Tara

WWF akademija za prirodu deo je obrazovne komponente velikog regionalnog projekta „Zaštićena područja za prirodu i ljude“, koji je započet u oktobru 2015. i trajaće do oktobra 2019. godine, a napravljen je kako bi se poboljšala komunikacija sa lokalnom zajednicom, njeno uključivanje u upravljanje zaštićenim područjima, razvili obrazovni programi za decu, te turističke ponude koje će unaprediti posećenost i razvoj zaštićenih područja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa E-pošte neće biti objavljena