172 GODINE VMA: 1844. godine osnovana preteča jedne od najvećih vojnih bolnica u svetu

0 531

Na današnji dan, 2. marta 1844. godine knez Aleksandar Karađorđević potpisao je Ukaz kojim je proglašen Zakon o ustrojeniju špitalja Centralne vojske, odnosno o osnivanju centralne vojne bolnice. Ova vojna bolnica u Beogradu, od svog nastanka do danas, promenila je šest lokacija, postepeno se razvijajući od Vojne bolnice Dunavske diverzijske oblasti i Glavne vojne bolnice armijske oblasti, preko Glavne vojne bolnice NOVJ, pa do današnje Vojnomedicinske akademije na Banjičkom visu.

Foto: VMA
Foto: VMA

Još početkom dvadesetog veka kada je preseljena u novu zgradu sa četiri stotine bolesničkih postelja, laboratorijom, kabinetom za rendgen, stomatološkim odeljenjem i drugim, važila je za najmoderniju zdravstvenu ustanovu na Balkanu, a po završetku Prvog svetskog rata lekari ove bolnice učestvovali su u osnivanju Medicinskog fakulteta u Beogradu. Posle Drugog svetskog rata, kada je dobila današnji naziv, u periodu od 1949. do 1976. godine osoblje bolnice činili su medicinski tehničari, dok su lekari imali stalna postavljenja na matičnim klinikama i odeljenjima, što se vremenom menjalo, kako je broj vojnih osiguranika rastao.VMA logoNova zgrada na Banjici u kojoj se bolnica danas nalazi, i koja predstavlja remek delo moderne arhitekture i jedan od simbola prestonice, izgrađena je 1981. godine, a sa radom je počela 1. januara naredne godine. Odlukom Vlade Srbije iz 2008. godine izvršena je funkcionalna integracija VMA u sistem javnog zdravstva Srbije, sa 40% svojih kapaciteta, čime su stvoreni uslovi za besplatno medicinsko zbrinjavanje civilnih osiguranika.

Sa svojim kapacitetom od 1.200 kreveta, kompleks VMA se prostire na 21 hektar, sama zgrada ima oko 180.000 kvadratnih metara i podeljena je u više od 60 tehničko tehnoloških celina sa oko 6.000 prostorija. VMA ima 27 klinika, 17 instituta, Specijalističku polikliniku, Nacionalni centar za kontrolu trovanja, Centar hitne pomoći i Centar za transplantaciju solidnih organa u kojima se sprovodi više od 5.000 različitih dijagnostičkih i terapijskih procedura. VMA se nalazi u sastavu Ministarstva odbrane i zahvaljujući vojnoj organizaciji i predanosti zaposlenih, priznata je i nagrađivana kao medicinska ustanova uređena po najvišim svetskim standardima. Međunarodna saradnja se veoma intenzivno sprovodi kroz brojne aktivnosti od kojih je jedna od najznačajnijih učešće vojnomedicinskog osoblja u mirovnim misijama.

Svečanost povodom obeležavanja 2. marta – Dana Vojnomedicinske akademije, ujedno i 172 godine postojanja VMA, održaće se u sredu, 2. marta 2016. godine u Domu Vojske Srbije.

Drina Info

Ostavite odgovor

Vaša adresa E-pošte neće biti objavljena