172 ГОДИНЕ ВМА: 1844. године основана претеча једне од највећих војних болница у свету

0 589

На данашњи дан, 2. марта 1844. године кнез Александар Карађорђевић потписао је Указ којим је проглашен Закон о устројенију шпитаља Централне војске, односно о оснивању централне војне болнице. Ова војна болница у Београду, од свог настанка до данас, променила је шест локација, постепено се развијајући од Војне болнице Дунавске диверзијске области и Главне војне болнице армијске области, преко Главне војне болнице НОВЈ, па до данашње Војномедицинске академије на Бањичком вису.

Фото: ВМА
Фото: ВМА

Још почетком двадесетог века када је пресељена у нову зграду са четири стотине болесничких постеља, лабораторијом, кабинетом за рендген, стоматолошким одељењем и другим, важила је за најмодернију здравствену установу на Балкану, а по завршетку Првог светског рата лекари ове болнице учествовали су у оснивању Медицинског факултета у Београду. После Другог светског рата, када је добила данашњи назив, у периоду од 1949. до 1976. године особље болнице чинили су медицински техничари, док су лекари имали стална постављења на матичним клиникама и одељењима, што се временом мењало, како је број војних осигураника растао.ВМА логоНова зграда на Бањици у којој се болница данас налази, и која представља ремек дело модерне архитектуре и један од симбола престонице, изграђена је 1981. године, а са радом је почела 1. јануара наредне године. Одлуком Владе Србије из 2008. године извршена је функционална интеграција ВМА у систем јавног здравства Србије, са 40% својих капацитета, чиме су створени услови за бесплатно медицинско збрињавање цивилних осигураника.

Са својим капацитетом од 1.200 кревета, комплекс ВМА се простире на 21 хектар, сама зграда има око 180.000 квадратних метара и подељена је у више од 60 техничко технолошких целина са око 6.000 просторија. ВМА има 27 клиника, 17 института, Специјалистичку поликлинику, Национални центар за контролу тровања, Центар хитне помоћи и Центар за трансплантацију солидних органа у којима се спроводи више од 5.000 различитих дијагностичких и терапијских процедура. ВМА се налази у саставу Министарства одбране и захваљујући војноj организацији и преданости запослених, призната je и награђивана као медицинска установа уређена по највишим светским стандардима. Међународна сарадња се веома интензивно спроводи кроз бројне активности од којих је једна од најзначајнијих учешће војномедицинског особља у мировним мисијама.

Свечаност поводом обележавања 2. марта – Дана Војномедицинске академије, уједно и 172 године постојања ВМА, одржаће се у среду, 2. марта 2016. године у Дому Војске Србије.

Дрина Инфо

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена