BAJINA BAŠTA: Književno veče posvećeno Desanki Maksimović

0 511

U ponedeljak, 12. februara 2018, profesori i učenici Gimnazije “Josif Pančić“ obeležili su dvadesetpetogodišnjicu smrti   poznate pesnikinje Desanke Maksimović. U sali galerije Ustanove Kultura od 20 časova mogli ste čuti deo stvaralaštva poznate pesnikinje u izvođenju učenika Gimnazije „Josif Pančić“. Učenici su uz pomoć profesorke srpskog jezika i književnosti Nataše Savić i profesora muzičke kulture Marka Lazića pripremili raznovrstan program.

DSC_0205

Veče je otvorila učenica četvrte godine Anđela Stefanović sa interpretacijom poznate Desankine pesme Strepnja, uz pratnju klavira. Zatim su usledile reči poznate pesnikinje i njena biografija koju su pripremile Andrea Karaklić i Jovana Perduh. Učenica treće godine Natalija Živanović, uz pesmu Naša tajna, odglumila je Desanku u trenutku stvaralaštva. Usledili su Aleksandra Dimitrijević i Luka Jovičić koji su nam govorili šta su ostali poznati pisci i kritičari govorili za Desanku Maksimović. Zatim je na scenu izašla Nataša Krnjić sa recitacijom pesme Nemam više vremena. Vrhunac atmosfere dogodio se kada su na scenu izašli polaznici Dramske sekcije iz Bajine Bašte. Nikola Jovanović, Nevena Kovačević, Dragana Marković i Dragan Ranković predstavili su zbirku pesama  Tražim pomilovanje. Sa scene su ispraćeni gromoglasnim aplauzom. Krvava bajka je zasigurno ostavila najveći utisak. Recitatorke su bile članovi novinarske sekcije. Veče je zatvoreno sa recitacijom pesme Opomena u izvođenju Anđele Stefanović. Tehnička podrška događaja bio je Nemanja Sarić. Cela grupa se poklonila publici i dobila ogromne čestitke.

Na slici: Profesori sa učenicima, Foto: Drina info
Na slici: Profesori sa učenicima, Foto: Drina info

Više o književnoj večeri za školske novine govori profesorka srpskog jezika i književnosti Nataša Savić.

Kako su izgledale pripreme za književno veče?

Pripreme su bile jako iscrpne i zahtevale su mnogo rada i truda, kao i svaki ozbiljan posao. Međutim, svi trenuci prolazili su u zabavi i smehu i mogu reći da ih nikada neću zaboraviti.

Kako ste odabrali dela Desanke Maksimović?

Taj posao nije bio težak, s obzirom da je literatura o cenjenoj pesnikinji izuzetno bogata. Kada  smo odlučili kome posvećujemo veče, odmah sam znala kako treba da izgleda.Slatka „Strepnja“, ljubavni žar, kako je to govorila pesnikinja, morala je biti uvertira za ovo nezaboravno veče. Nakon toga „Tražim pomilovanje“, „Krvava bajka“ – sasvim dovoljan sadržaj za ozbiljan i prelep program.

Kakva su bila Vaša očekivanja i da li su ispunjena?

Očekivala sam veče ispunjeno emocijama, odlične dramske momente, priču o pesnikinji i njenim delima koja će i one koji manje poznaju njeno stvaralaštvo oduševiti, i koja će se prepričavati, a da smo u tome uspeli dokazale su pohvale prisutnih, poruke koje sam dobijala od prijatelja i bivših učenika koji su nas pratili u lajvu. (smeh)

Šta je na Vas ostavilo najveći utisak?

Svaki momenat ostavio je posebnu impresiju na mene. Ovim putem želim da vam se zahvalim na divnoj saradnji.

Andrea Karaklić

Gimnazija „Josif Pančić“

Drina Info

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa E-pošte neće biti objavljena