ТАРА: Филип Бертл одбранио Xross Challenge трон

0 832

Филип Бертл из Аустрије показао је да је суверени владар шампионског трона највећег Хард Ендуро догађаја у Србији јер је одбранио титулу и по други пут узастопце тријумфовао на Xross Challenge  трци. Његова нестварна издржљвост, упорност и храброст имале су решење за сваку препреку коју је Тара ставила пред њега. На другом и трећем месту пратили су га Матија Зец (Хрватска) и Миха Шпиндлер (Словенија)

Фото: Александар Дмитровић
Фото: Александар Дмитровић

Четврта Xross Challenge  трка угостила је око 180 возача из 10 европских земаља. Они су током три паклена ендуро дана превалили скоро 200 километара и ухватили се у коштац са немилосрдним препрекама које су их чекале у дивљини Таре.

Ова планина бацила је на колена и најспремније возаче, возили су кроз блато, упадали у потоке у којима је вода била превише дубока па су све време морали да држе гас, у супротном би им бујица однела моторе. Остављали су последње атоме снаге на супер тешким узбрдицама уз које је требало изгурати машине тешке и до 100 килограма. И ове године један од највећих изазова била је чувена “Мишоловка” – узбрдица на којој мотори врло лако заврше изнад глава возача и поклопе их попут мишоловке. Ту је био још један паклено тежак успон уз који су морали да возе “цик-цак”, а неретко им је била потребна и помоћ публике како би стигли до врха.

Отпадала су седишта, пуцали су ланци, возачи су губили свој пут у шуми, упадали у потоке, али и успевали да уживају у јединственој и нестварној лепоти Таре доживљавајући је из углова из којих се мало коме пружи прилика. Упркос паклу кроз који су пролазили на циљ су пристизали са блатњавим осмесима на лицу, срећни што су надмудрили природу и померили сопствене границе.

Фото: Предраг Вучковић – Extreme Photographer
Фото: Предраг Вучковић – Extreme Photographer

Први дан трке обележио је напет дуел између браниоца титуле Филипа Бертла и возача из Словеније, иначе миљеника српске публике, Михе Шпиндлера. Њих двојица су све време један другом били на репу, али је Шпиндлер у финишу био бржи од Аустријанца за непун минут. То је био једини дан када је деловало да Бертлу одбрана титуле неће бити лака. Међутим, овај момак челичне воље успевао је да савлада баш сваку препреку и наизглед лако стигне до циља први, далеко испред свих.

– Најлепши делови трке за мене су они најтежи, прошле године то је била низбрдица, а ове године смо ишли узбрдо уз њу. Деловало је немогуће, морали смо да возимо цик-цак. Није лако, али оног момента кад ухватим залет само се трудим да не омашим стазу и концентришем се на вожњу. Кључ свега је балнас, нарочито када имаш трку дан за даном и када си по неколико сати на мотору, мораш да нађеш начин да одмориш тело у току вожње. Срећан сам због тога што сам поново победио, био је ово одличан викенд и радујем се доласку идуће године – прокоментарисао је шампион.

Фото: Предраг Вучковић – Extreme Photographer
Фото: Предраг Вучковић – Extreme Photographer

У класи Б на постољу су се нашли Томас Жупан, Ивица Платужић и Андреј Црнковић, док су у класи Ц тријумфовали Вања Фабијанчић, Ники Брец и Грегор Крижман.

Возачи су и ове године са Таре отишли задовољни, за стазу кажу да је једна од најбољих коју су до сада имали прилику да возе, а да су и тежина траса и организација трке на завидном, светском нивоу, те да ће се и следеће године радо вратити и прихватит изазов.

Комплетне резултате са трке погледајте на www.xross-team.com.

Дрина Инфо

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена