Планинари из Бајине Баште по екстремним условима освојили врх Ртња

0 630

Планинарски клуб Тара узео је учешће на републичкој планинарској акцији “35. Божићни успон на Ртањ” у организацији ОПСД “Драган Радосављевић” из Зајечара. 13 планинара из Бајине Баште успешно се попело на врх Шиљак на Ртњу са теже северне стране.

Фото: ПК Тара
Фото: ПК Тара

Нажалост већ после 200м надморске висине ушло се у изузетно густу маглу, па се није на прави начин могло уживати у погледу са ове магичне планине. Након попетих 1300 м надморске висине почињу екстремни временски услови са температуром од око -10 степени и изузетно јаким ветром и ситним снегом што је стварало непријатан субјективни осећај који подсећа на сибирску зиму. На врху (1565 мнв) је било немогуће направити ни пристојну фотографију нити се задржати више од минут или два.

Силазак са јужне стране су обележиле ледене деонице стазе где су неискусни учесници акције лако  завршавали са озбиљнијим повредама па чак и преломима. На најтежим деоницама су додатно постављена ужад омогућила сигурнији спуст али и успорила планинаре па се у село Ртањ стигло по мраку. Свих 13 учесника из ПК Тара, 8 планинарки и 5 планинара, је успешно и без последица завршило акцију на којој је, према незваничним подацима, учествовало 600 планинара из 30 планинарских клубова из Србије и Републике Српске.

Дрина Инфо

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена