ЈКП „12. септембар“: ПРЕДУЗЕЋЕ НА КОЈЕ СЕ ДРУГИ УГЛЕДАЈУ

0 904

Јавно комунално предузеће „12. септембар“ из Бајине Баште својом организацијом рада и пословањем све више служи као пример колективима исте делатности из других места у Србији. Све су чешће њихове посете у циљу коришћења искуства бајинобаштанских комуналаца. Директор, тренутно је вршилац дужности директора, Дејан Филиповић са сарадницима знао је да предузеће усмери на стазе које воде ка успеху. Примера ради, за последње три године уложено је у механизацију око 350 хиљада евра. Захваљујући томе, сада фирма има два нова трактора, два камиона смећара, комбиновану машину ИЦБ, грејдер, два ваљка, камион путар, теретно возило фијат панду, мањи трактор за чишћење снега, а ових дана стигао је и камион кипер вредан 37.000 евра. Уз то, у радионицама је обновљен радни алат.

Механизација ЈКП "12 септембар" Фото: Дрина Инфо
Механизација ЈКП „12 септембар“ Фото: Дрина Инфо

– Водимо рачуна о свим детаљима и то даје резултате. Сваке године увећавали смо приходе од 10-15 посто на годишњем нивоу. Тај тренд наставићемо и у текућој години с тим што очекујемо да овогодишњи приход буде од 20-30 посто већи у односу на онај из 2017. године. У плану нам је да ове године набавимо камион за отпушавање канализације и један багер. У плану је куповина и машине за обележавање хоризонталне сигнализације на улицама. Тиме би у потпуности заокружили потребе за дужи период. Ми смо већ сад оспособљени за зимско одржавање путева, као и за макдамско одржавање истих – каже директор Дејан Филиповић.

Дејан Филиповић Фото: Дрина Инфо
Дејан Филиповић Фото: Дрина Инфо

Сасвим је извесно да ће од Министарства за животну средину Републике Србије и шведске организације СИДА предузеће добити још један камион смећар за потребе прикупљања селективног отпада са сеоског подручја. Они су препознали добар рад бајинобаштанских комуналаца, нарочито у области селективног отпада, па ће камион смећар стићи као награда.

– По проценту издвајања селективног отпада ми смо на првом месту у Србији. Лане смо депонији Дубоко у Ужицу отпремили преко пет хиљада тона разног отпада од тога 800 тона чини селектован отпад са високим процентом за рециклажу од 95 посто.

Комуналци прате реконструкције градских улица на тај начин што у потпуности мењају водоводну и канализациону мрежу и постављају кишну канализацију. Тренутно се ти послови обављају у улици Војводе Путника. На тај начин избегава се ранија пракса да се уради улични асфалтни слој, а после дође до проблема на подземним водовима па се улице наново прекопавају да би се отклонили кварови. У плану је израда пројекта за пречистач на ушћу реке Пилице у Дрину. У току су радови на канализацији дуж њеног тока дугог шест километара. Пречистач ће омогућити да се преради отпадна вода чиме ће се избећи загађивање Дрине.

У односу на 2014. годину данас ЈКП „12. септембар“ има 22 радника мање. Укупно их је 92 у сталном радном односу. По потреби ангажују се, зависно од посла, радници на одређено време. Захваљујући примерној организацији рада, и са смањеним бројем радника, послови се успешно обављају уз стални пораст прихода.

СТРАДАЈУ КАНТЕ И КОНТЕЈНЕРИ

Бетонска канта разбијена и бачена у Пилицу Фото: Дрина Инфо
Бетонска канта разбијена и бачена у Пилицу Фото: Дрина Инфо

У ЈКП „12. септембар“ имају доста проблема са заштитом канти и контејнера за смеће. Несавесни појединци или групе често их уништавају. Недавно су две бетонске канте изваљене и бачене у корито реке Пилице код аутобуске станице. Један контејнер код ресторана „Две липе“ гурнут је у Дрину, као и онај на Лукића чамцу. У Овчињи је контејнер завршио у потоку. У Бушинском пољу контејнери су испревртани по путу који иде према Перућцу. Годишње крадљивци украду преко сто точкића са контејнера.

Дрина инфо

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена