ĐOKOVIĆ: Bombardovanje, sankcije, ratovi – sve me je to učinilo jačim

0 442

Srpski teniser Novak Đoković vlada svetskim tenisom. Osvojio je četiri vezana grend slema, ubedljivo je prvi na ATP listi, oborio je mnoge rekorde. Ipak, u intervjuu za „Tajms“, Novak je govorio o dešavanjima van tenisa koja su bitno uticala na njegovo odrastanje i karijeru.

Novak Đoković

Novinari poznatog lista ovaj neobičan razgovor otvorili su pitanjima o NATO bombardovanju Srbije 1999, opisujući da je tada teniski as doživeo „dno života“.

„Znate, mi smo u Srbiji odrastali u teškim, okrutnim uslovima. To je najvažniji faktor koji morate da znate da biste razumeli naš životni put. Sankcije, rat, bombardovanje, ekonomska kriza… Zbog svega toga sam morao da propustim mnoge juniorske turnire jer moji roditelji nisu imali novca… Ali, ta iskustva su nas oblikovala. Verujem da zbog toga više cenimo ono što imamo. Krenuli smo sa dna. Posledice tog vremena, nevolje tog vremena, duboko su usađene u nas“, rekao je Novak.

Kaže da je iz svih tih problema izašao jači, i da mu to i danas pomaže da ide napred.

„Ta teška vremena su me učinila snažnijim. Da se razumemo, nisam nepobediv. Imam slabosti, a ponekad se i ne ponašam pristojno na terenu. Onda i zamolim za oproštaj ovaj univerzum, jer i ja sam čovek sa slabostima. Ego vas ponekad kontroliše…. Osećam da postoji još uvek ogroman prostor za napredak. Ne pričam o forhendima i bekhendima. Pričam o napretku mene kao ličnosti. To je uzbudljivo saznanje“, priznaje Đoković.

Najbolji teniser sveta je ovom prilikom osvrnuo i na nedavno preminulog bokserskog velikana Muhameda Alija.

„Često smo učeni da o motivaciji mislimo na jedan sebičan način. Pričamo o tome kako ćemo doći do novca, razmišljamo kako možemo da se okoristimo od onog što radimo. Ali, setite se Muhameda Alija. On je ostavio veliki zaostavštinu ne samo u sportu, već i šire, u društvu. Zašto? Imao je misiju koja se nije ticala samo njega samog. On je hteo da dotakne druge“, zaključio je Đoković razgovor za Tajms.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa E-pošte neće biti objavljena