FILM O DEČAKU HEROJU: „Spomenko na večnoj straži“ za Vidovdan u Andrićgradu

0 945

U Andrićgradu će u utorak, 28. juna, na veliki srpski praznik Vidovdan biti prikazan dokumentarni film „Spomenko na večnoj straži“ koji je posvećen najmlađem poginulim borcu Vojske Republike Srpske Spomenku Gostiću, izjavio je danas Srni autor ovog filma Mile Savić.

spomenko-na-vecnoj-strazi-740x380

Lik najmlađeg poginulog borca Vojske Republike Srpske i ono što je učinio za srpski narod i otadžbinu moraju biti sačuvani. Spomenkovo herojstvo, poštenje, predanost i ljubav prema svom narodu ne sme biti zaboravljeno“, rekao je Savić.

Autor filma je pozvao građane Višegrada da prisustvuju proekciji dokumentarnog filma, a ulaz u bioskop u Andrićgradu biće slobodan.

Savić je podsetio da je film snimljen u saradnji sa Boračkom organizacijom Republike Srpske, da je pretpremijerno prikazan 20. marta u dobojskom Centru za kulturu, povodom obeležavanja 23 godine od Spomenkove pogibije, a premijerno u Banjaluci 4. aprila.

Prikazivanje dokumentarnog filma „Spomenko na večnoj straži“ u multipleksu „Doli Bel“ u Anrićgradu zakazano je na Vidovdan, 28. juna 2016. godine, u 17:00 časova, u organizaciji Boračke organizacije Višegrad.

Spomenko Gostić, petnaestogodišnjak koji je odbio ponudu da se skloni od ratnih strahota i koji je rame uz rame sa komšijama i prijateljima bio borac Vojske Republike Srpske, poginuo je od granate 20. marta 1993. godine nedaleko od svog sela Jovići na planini Ozren.

Gostić je sahranjen na mesnom groblju Gornji Ulišnjak, gde počivaju njegova majka i baka.

Predsednik Republike Srpske odlikovao ga je Ordenom zasluga za narod.

Izvor: andricgrad.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa E-pošte neće biti objavljena