DIPLOMIRANI grafičar Goran Radomirović (44) autor je originalne društvene igre „Bitka na Drini“. Ova ratna strategija za dva igrača stvorena je za zaljubljenike u istoriju, ali i one koji bi da je nauče. Radomirović je prvi put došao na ideju da jednu od ključnih bitaka Prvog svetskog rata prenese na „tablu“ davne 1986. godine, kada je sa svega 14. godina radio kao dopisnik lista „Svet kompjutera“.

– U vreme „komodora“ i „spektruma“ bavio sam se simulacijom letenja i ratnom strategijom, a onda naišao na društvenu igru „Bitka kod Bul Rana“ (Američki građanski rat, 1862. godine), kao prvu koja je davala mogućnost igraču da trupe prepakuje kako želi – otkriva, za „Novosti“, Goran Radomirović. – Skicirao sam tada bitku na Drini sa „severnjacima“ i „južnjacima“ i dobio dupli honorar od lista, koji je bio za trećinu veći nego tatina plata u fabrici IMK „14. oktobar“.

Radomirović, inače ratni vojni invalid, želju iz detinjstva nije zaboravio. Poslednjih 14 meseci razrađivao je igru i dobio podršku Saveza boračkih organizacija i Ministarstva rada, da u sklopu projekta „Da rat zauvek ostane samo igra“ izradi neobičnu rekonstrukciju sukoba vojske Kraljevine Srbije i Crnogorske sandžačke vojske s jedne, odnosno Austrougarske balkanske vojske sa druge strane iz septembra 1914. godine.

– Trudio sam se da iskoristim najbolje karakteristike šaha, „Ne ljuti se čoveče“ i „Rizika“ – predočava nam Radomirović. – Dva protivnika na tabli sa figuricama (vojnici u autentičnim uniformama), te jednom kockicom postavljaju sve jedinice na tačno predviđena mesta ograničena bojama. „Švabe“ su prisutne u 494 jedinica, a na „našoj“ strani ih je 453.

Goran Radomirović
Goran Radomirović 

Tu se praktično završava istorija, a počinje igra, za čiju je temu uzeta Bitka na Drini zato što je u vojničkom smislu „nerešena“ i što su u stvarnom sukobu snage bile približno jednake.

– Pravila, između ostalog, nalažu da visoki oficiri različitog ranga mogu da „dovlače“ pojačanja, da vrste naoružanja imaju različite domete, te da je na igraču da li će „napasti“ artiljerijom, konjicom ili pešadijom – pojašnjava nam autor, najavljujući proboj Solunskog fronta kao naredni izazov. – „Bitka“ može da traje danima ili nekoliko sati. Poraženi je onaj ko izgubio vrhovnog komandanta, sve generale ili ređe, svu vojsku, odnosno pobeđuje onaj ko zauzme Niš ili Sarajevo.

Učesnici turnira "Da rat zauvek ostane igra"
Učesnici turnira „Da rat zauvek ostane igra“ 

POBEDNIK

POBEDNIK turnira Dimitrije Radojević, učenik šestog razreda Osnovne škole „Vuk Karadžić“, bio je najmlađi takmičar, a Gorana Radomirovića savladao je za šest sati! Autor igre kaže da je Dimitriju samo ukazivao na mogućnosti, a da je protivnik birao najbolje.

– Drago mi je što sam učestvovao u igri, a najviše što nije u pitanju kompjuterska – kaže Dimitrije.

Deo vojske u ratnom sukobu
Deo vojske u ratnom sukobu

ZNANJE KROZ IGRU

ISTORIČAR Goran Vasić, direktor Narodnog muzeja Kruševac, gde je ovog vikenda, kao i u Biblioteci, organizovan igrački turnir „Bitka na Drini“, ističe da je više od 90 odsto snaga svih jedinica istorijski tačno.

– Sigurno da je dobro što smo dobili takvu igru, posebno jer većina zna za Poćoreka i vojvodu Putnika, ali ne i za druge visoke oficire, pukovnike i učesnike bitke – napominje, za „Novosti“, Goran Vasić. – Mogućnost upoznavanja naše istorije je izuzetna.

Izvor: Večernje Novosti