UŽICE: Ribu u Đetinji otrovao titan-dioksid

0 627

Titan-dioksid uzrok je pomora ribe u Đetinji i promene boje reke pre 10 dana, saopštio je Zavod za javno zdravlje Užice, koji je ispitao uzete uzorke.

„Titan-dioksid predstavlja beli pigment, odnosno aditiv koji se koristi u proizvodnji svih vrsta boja, namaza i lakova odnosno u proizvodnji građevinskih materijala takve vrste. To nedvosmisleno govori da je došlo do izlivanja određenih vrsta boja odnosno takvih materijala koji u sebi sadrže ovu supstancu”, rekla je novinarima članica Gradskog veća Dunja Đenić.

Zagađena Đetinja Foto: Miloš Cvetković
Zagađena Đetinja Foto: Miloš Cvetković

Ona je dodala da svako narušavanje prirodnih sistema dovodi do određenih posledica koje za sobom nose i pomor ribe, a svako vanzakonsko izlivanje nedozvoljenih koncentracija i materija u otvorene vodotokove može dovesti do poremećaja statusa životne sredine, odnosno do ugrožavanja flore i faune koja se u njoj nalazi.

Republički ekološki inspektor je naložio Ministarstvu unutrašnjih poslova da podnese krivičnu prijavu protiv NN lica za krivično delo zagađenja životne sredine.

„Za to krivično delo je po krivičnom zakoniku Republike Srbije predviđena zakonska kazna i do pet godina zatvora. To u praksi znači da će sada inspekcijske službe MUP – a u koordinaciji sa našim službama, na prvom mestu sa komunalnom policijom pokrenuti opsežnu istragu i nadamo se, vrlo skoro identifikovati pojedince ili institucije koje su dovele do ovoga što se desilo”, kazao je Nemanja Nešić zamenik gradonačelnika Užica, prenosi Tanjug.

On tvrdi da neće biti nedodirljivih i zaštićenih kao i da će rukovodstvo grada Užica iskoristiti sve zakonom predviđene mogućnosti da se obračuna sa svima onima koji zagađuju životnu sredinu.

Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa E-pošte neće biti objavljena