ТУНЕЛ КАДИЊАЧА: Централно решење најбоље

1 528

У понедељак, 19. септембра одржан je радни састанак у Делегацији Европске уније у Србији поводом реализације пројекта „Тунел Кадињача“. На састанку су поред представника ДЕУ Елизабете Сарторел и Канцеларије за Европске интеграције Санде Шимић и Јелене Колић, а испред Општине Бајина Башта присуствовали Иван Марковић и  Милош Јелисавчић.

Пројектанти испред изабране куће Пројект биро УТИБЕР доо, изнели су досадашње резултате рада на реализацији пројекта и предали израђену Студију оправданости за Тунел Кадињача и затражили од свих надлежних институција своје коментаре на досад урађени део пројекта.

slika - tunel

Генерални пројекат је разматрао и анализирао четри предложена алтернативна правца за Тунел Кадињача. Након мултикритеријумске анализе пројектант је предложио централно решење као најбоље. По већини параметара ова опција је слична осталим решењима али је ова анализа ово решење ставила као најоптималније.

Варијанта „Централна“ ће бити предмет разраде свих даљих истраживања и пројектовања након одобрења државне ревизорске комисије. На састанку је договорено да ће овај пројекат бити предат општини Бајина Башта до 15. октобра ове године а општинске службе ће га потом предати државној ревизорској комисији.

Предложена варијанта ће бити 1344 метра дужине (подужни нагиб у тунелу 3%) и подразумева и изградњу два моста дужине од 225 и 62 метра како би се на улазним порталима подигла висина и скратила дужина тунела и смањио нагиб.

centralna varijanta - 1344m
Централна варијанта – 1344 m

Постојећи државни пут се задржава у функцији опслуживања локалитета у окружењу а трокраком раскрсницом се прикључује на новопројектовану трасу у зони њеног почетка и краја. Пројектована вредност ове инвестиције износи 3.283.053.508,60 динара (око 26.7 милиона евра).

Наредни кораци су израда Идејног пројекта за овај објекат чија вредност се креће од 1.5%-2% од инвестиције. Општина Бајина Башта је већ конкурисала за овај документ код Министарства привреде.

Пројекат израде Генералног пројекта и Претходне студије оправданости који је подржала Европска унија у Србији са 130.000 евра ће званично бити завршен и представљен половином новембра ове године.

Дрина Инфо

1 коментар
  1. Gradjanin каже

    Uradili projekat i na njemu zakrpljenu rupu. Prva slika gore.
    Iskusno!

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена