ТЕСЛА ДАНИ 2017: Посетите бајинобаштанске хидроелектране

0 273

Током овог месеца, бројним занимљивим изложбама, експериментима, предавањима, необичним турама и обиласцима, као и разним другим дешавањима инспирисаним Николом Теслом и његовим животом, временом електрификације и индустријализације, биће широм Србије прослављен Теслин рођендан – 10. јул.

Овогодишња манифестација Тесла дани, четврта по реду, је у знаку јубилеја – 125 година од Теслиног доласка у Србију. Никола Тесла је 2. јуна 1892. године посетио Београд, и тај његов долазак оставио је огроман траг на читаву електрификацију и индустријализацију Србије.

tesla dani 2017
Извор: РТС Аутор: Није наведено у извору

 

Манифестација Тесла дани је део руте Путевима Тесле кроз Србију, која у Србији обухвата  Музеј Николе Тесле, Београд из угла Николе Тесле – све оно што је Тесла видео и обишао када је 1892. године посетио Београд, Неготин као родни град Ђорђа Станојевића, и десет малих старих хидроелектрана Електропривреде Србије, које су прави мали живи музеји, а настале су махом захваљујући великом пријатељству и сарадњи Тесле и Станојевића. Једна од ових десет мини хидроелктрана је и МХЕ „Врело“ на истоименој речици у Перућцу у Бајиној Башти.

„Спортско туристички центар „Бајина Башта“ од првог Тесла Дана учествује у овој манифестацији па ћемо и ове године обележити датум рођења највећег српског научника. Уз велику помоћ Огранка „Дринско-Лимских“ хидроелектрана свим заинтересованима је омогућена посета мини хидроелектрани „Врело“, ХЕ „Бајина Башта“ и РХЕ „Бајина Башта“. Обилазак хидроелектрана ће водити стручна лица из „Дринско-Лимских“ хидроелектрана тако да ће посетиоци бити у прилици да сазнају доста тога о историјату, капацитетима и самом производном процесу ових хидроелектрана. Посебно је значајана посета МХЕ „Врело“ јер је она за јавност отворена само на Теслин рођендан а део је културне руте Путевима Тесле кроз Србију. Ове године смо поред посете хидроелектранама у сарадњи са Национални парком Тара припремили и обилазак реке Године и локалитета Мраморје у Перућцу који се налази на Унесковој листи светске културне баштине.“ – каже Синиша Спасојевић из С.Т.Ц. „Бајина Башта“

„Ово је за велики број наших суграђана јединствена прилика да се детаљније упознају са хидроелектранама на територији Бајине Баште и сигурно је да могу сазнати доста нових и занимљивих чињеница. Позивамо Бајинобаштане али и госте наше општине да учествују у манифестацији Тесла Дани и да уз леп излет до Перућца и хидроелектрана 10. јула обележимо Теслин рођендан.“ – завршава Спасојевић.

2017 Тесла дани плакат

Посета хидроелектранама је бесплатна и организује се у понедељак 10. јула. Заинтересовани за посету треба да се пријаве у Туристички инфо центар Бајина Башта до недеље 9. јула. Обезбеђен је превоз за све учеснике обиласка а полазак је у 10 часова из Туристичког инфо центра. Поред хидроелектрана посетиоци ће имати прилику да прошетају поред реке Врело и посете локалитет Мраморје који се налази на Унесковој листи светске културне баштине. Трајање обиласка је око два сата. За више информација можете посетити ТИЦ Бајина Башта или их контактирати на 031/866-903.

Тесла дане организује Кластер путева културе, који умрежава преко 40 институција културе, туристичких организација и агенција, привредника и чак шест факултета из три земље – Србије, Словеније и Хрватске.

Пројекат развоја културно туристичке руте Путевима Тесла, као и манифестацију Тесла дани подржава Електропривреда Србије а пријатељи пројекта су Министарство трговине, туризма и телекомуникација, Град Београд, Тризма, Schneider Electric, Општина Неготин, Аеродром Никола Тесла, Спортско-туристички центар „Бајина Башта“,  Народни музеј Ужице, Пупинов завичајни комплекс у Идвору, и бројни други.

Дрина Инфо

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена