СРС: Да држава заштити малинаре

0 654

Српска радикална странка позива Тужилаштво и ресорно министарство да реагују поводом потписивања противзаконитог Споразума хладњачара којим је успостављен монопол у откупу малина, чиме су узгајивачи малина стављени у робовски положај.

Споразумом потписаним у Ваљеву утврђена је откупна цена од 120 динара за килограм, што је готово дупло мање него што је малина плаћана претходне године.

Конференција за штампу СРС Фото:СРС
Конференција за штампу СРС Фото:СРС

Сељаци су уцењени да малину предају по багателној цени или да гледају како им род пропада јер немају алтернативу за продају, нити обећану заштиту државе и министарства пољопривреде.

Споразум хладњачара је противзаконит и кривичним закоником санкционисан кроз кривично дело „Закључење рестриктивних споразума“.

Ћутање представника државе – и поред више пута обећане помоћи и заштите произвођачима малина – представља прећутну сагласност да се пљачка настави и да се обесхрабре сви који производе или су заинтересовани да се укључе у производњу малине, као несумњиво стратешког производа Србије.

Да иронија буде већа, управо су највиши функционери Српске напредне странке, док су били у опозицији, обећавали малинарима конкретна решења и благостање уколико њима укажу поверење да формирају Владу.

Међутим, након пет година владавине Вучићевих напредњака српски сељаци су потпуно понижени и обесправљени, а произвођачи малине доведени су у никад гору ситуацију.

Иако је само пре неколико дана министар Недимовић обећавао конкретну помоћ и објашњавао значај узгајивача малина у српском извозу, представници државе су ипак одлучили да стану на страну тајкуна, а не обичног сељака.

Извор: РТВ

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена