СРЕБРЕНИЦА: Постхумна одликовања за 25 бораца ВРС

0 337

Председник Републике Српске постхумно је одликовао 25 бораца Војске Републике Срспке са подручја регије Бирач Медаљом заслуга за народ, које су њиховим породицама уручене у Сребреници.

Фото: РТРС
Фото: РТРС

Вујадин Јовић из Милића у рат је послао пет синова, он и још четворица су преживели, док је Љубинко изгубио живот у првим борбама.

– Ја и пет синова смо заједно отишли у рат. Нисмо се никада више састали, отишли смо на различита ратишта – рекао је Вујадин Јовић.

Стани Секулић син Бранко био је осам месеци заробљен у сребреничким затворима, а убијен је приликом размене.

– И када је требало да га размене, они су га убили. Четири године смо тражили тело – каже Стана.

Ово је тренутак када су помијешана осећања туге и поноса, али ово је и знак да борци нису заборављени, истичу из Борачке организације Републике Српске.

– Данас смо у Сребреници да уручимо одликовања, јер је она симбол страдања српског народа у последњем рату, а не само бошњачког, како се то у свету жели једнострано представити – истакао је Миломир Савчић, предсједник БОРС-а.

Одликовања показују да Борачка организација и институције Републике Српске нису заборавиле своје погинуле и да ће у наредном периоду наставити решавање проблема ових породица.

Поводом Видовдана, крсне славе Борачке организације Републике Српске, председник Српске је Медаљом заслуга за народ ове године одликовао је 250 бораца Војске Републике Српске.

Додели одликовања присуствовао је и начелник општине Сребреница Младен Грујичић.

Извор: РТРС

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена