Спомен-плоча храброј Рускињи у Бачевцима

0 755

IMG_1002У Бачевцима код Бајине Баште данас је одржана свечана церемонија откривања спомен-плоче руској сестри милосрђа Дарји Коробкиној, која је добровољно дошла да се бори на страни Србије у Првом Светском рату и погинула у јесен 1914. године.

Свечаној церемонији присуствовали су амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије Александар Вулин као и гости из Русије.

Идеја да се подигне спомен-плоча храброј руској болничарки потекла је од Завичајног удружења „Стрмово“ из Бачеваца а поводом обележавања стогодишњице од Првог светског рата. Завичајно удружење је најпре почело рад на изградњи споменика ратницима и жртвама села Стрмова погинулим у ратовима од 1912. до 1918. године који је свечано и откривен на Илиндан ове године. Имајући у виду да млада руска болничарка која је погинула у Првом светском рату није имала ниједно обележје а да је лечила ратнике из овог краја у оквиру Дринске дивизије Удружење је покренуло иницијативу да се поред споменика у Бачевцима, на објекту старе школе, њој постави спомен плоча како би се и њено име отргло од заборава.

Идеја је свесрдно прихваћена од Амбасаде Руске Федерације и Скупштине општине Бајина Башта а саму плочу је донирала руска ливница црквених звона браће Шувалов из Тутајева.

???????????????????????????????

„Данас, захваљујући заједничком раду, ми откривамо спомен-плочу посвећену једној од стотина руских патриоткиња, сестара милосрђа које су дошле у братску Србију одмах након што је избио рат, руководећи се само зовом срца. Познато је да је Дарја, која је похађала школу у институту Смолни, дошла из Санкт Петербурга, или, како се звао у ратним годинама, из Петрограда. Имамо на располагању само неколико њених слика“, рекао је амбасадор Чепурин.

Чепурин је подсетио је да хероизам Дарје Коробкине јавности познат захваљујући српском песнику Милосаву Јелићу, ког је спасила сопственим рукама. Он је на Крфу написао сјајну песму посвећену тој сестри милосрђа.

„Познато је да је Дарја Коробкина убијена почетком јесени 1914. године у биткама на Дрини. Нека ова спомен-плоча постане симбол тога да ми, чак и кад прође време, не заборављамо своје хероје“, рекао је амбасадор Чепурин.

???????????????????????????????

Како је напоменуо, спомен-плоча је поклон фабрике звона браће Шувалов из града Тутајева у Јарославској области. Директор фабрике звона и аутор тог рада је Николај Шувалов који је такође гост Бајине Баште и који се обратио присутнима на церемонији у Бачевцима. На церемонији у Бачевцима говорио је и херој Русије Алексеј Чагин који је нагласио да народ који не памти своју историју је осуђен да је понавља.

???????????????????????????????Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије Александар Вулин нагласио је да је сто година мало да би се заборавило ко је био на којој страни у тим ратовима и ко је правио злочине а ко је бранио своја огњишта. Он је нагласио да је Србија у историји увек била на правој страни и да је то оно на шта треба други да се угледају и да уче од нас.

У уводном излагању председник општине Бајина Башта, Радомир Филиповић, је подсетио на отварање споменика ратницима из Стрмова пре десет дана на истом месту и рекао да је и то и постављање ове спомен плоче начин да се од заборава отргну они који су животе дали за нашу слободу. Он је рекао да је Русија сада трајно везана за ово место и то са три симбола, руском заставом на јарболу у овом комплексу, спомен-плочом храброј болничарки и руским манастиром посвећеним царским Романовима који се налази такође у Бачевцима.

У Бајиној Башти ових дана борави делегација из руског града Тутајева, који је спонзор радова на изради спомен-плоче. Делегацију чине директор фабрике звона Николај Шувалов, чије је предузеће израдило спомен-плочу, и Алексеј Чагин, херој Руске Федерације, учесник операција за одржавање уставног реда у Републици Чеченији и председник Јарославског одељења Руске асоцијације хероја, који је више пута долазио у Србију на позив партнерског Савеза ратних војних инвалида Србије.

???????????????????????????????

Током њиховог боравка у Бајиној Башти биће одржани преговори о развоју односа између Бајине Баште и Тутајева у свери културе, туризма и привреде. Такође у име Општине Бајина Башта председник Радомир Филиповић данас је амбасадору Русије у Србији Александру Чепурину уручио захвалницу за допринос на постављању спомен-плоче руској болничаки у оквиру бачевачког спомен комплекса посвећеног Првом свестском рату.

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена