Словенци и Чајетина помажу градњу постројења за отпадне воде на Златибору

0 405

До краја наредне године на Златибору ће бити изграђено постројење за пречишћавање отпадних вода, вредно пет милиона евра, које ће решити проблем загађења Црног Рзава и његове притоке Обудојевице.

фото: В. Лојаница
фото: В. Лојаница

Потписан је уговор којим Центар за међународни развој и сарадњу Републике Словеније донира 1,5 милиона евра за еколошки пројекат на Златибору.

Преосталих 3,5 милиона евра обезбедиће општина Чајетина. Потпис на овај папир ставили су Милан Стаматовић, председник општине Чајетина и Гаштер Јеж, директор словеначке фирме – донатора.

Такође је и потписан уговор којим је посао градње постројења поверен конзорцијуму који чине љубљански „Хидроинжењеринг“ као носилац посла, „Бео хидро“ из Београда и „Јединство“ из Севојна.

Фабрика за пречишћавање отпадних вода градиће се у месту Саставци, на Обудојевици километар низводно од туристичког центра планине.

Општина Чајетина до сада је до локације изградила приступни пут, довела фекалне колекторе, обезбедила трафо станицу и прибавила неопходну водопривредну сагласност.

По речима Милана Стаматовића, председника општине, следи израда пројекта по идејном решењу на основу кога је и добијена донација од Словенаца.

– Златибор је до сада имао фекални колектор за отпадне воде, али проблем је што се оне слободно изливају у речно корити и одлазиле Црним Рзавом до Дрине. Интензивнијм развојем, градњом хотела и пратећих садржаја, имамо обавезу да то што пре решимо. Овим смо обвухватиил сва златиборска насеља, па и приградска, да се прихвате отпадне воде.

Жао ми је што то нисмо урадили пре неколико година када смо имали 1,5 милиона евра од норвешке владе. Тај новац је пропао јер нисмо могли да добијемо сагласност државе пошто тај пројекат није био проглашен приоритетним за Србију – казао је Стаматовић.

– У Чајетини смо нашли партнере и пријатеље који су одговорни према животној средини желе да је одржавају. Ми то подржавамо донацијом. Фокусирамо се према општинама које су одговорне према свом становништу у погледу животне средине и верујем да ћемо са

Чајетином реализовати још неколико пројеката о чему смо већ причали – навео је Гаштер Јеж.

Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена