Ћирилица ускоро обавезна, казне до милион динара

1 898

Влада Србије формираће Савет за српски језик чији ће посао бити да брине о поштовању службене и јавне употребе ћириличног писма, пишу „Новости“.

Савет ће имати девет чланова који ће се, паралелно са Одбором за стандардизацију српског језика старати о нормирању, неговању, унапређивању и заштити службеног језика и матичног писма.

Ћирилица насловна

„Новости“ сазнају да су то новине које је Министарство културе предложило Влади Србије, а које би требало да се примене изменом и допуном Закона о службеној употреби језика и писама.

Недавно је министар културе Владан Вукосављевић изјавио да је предлог упућен Влади Србије и да ће он ускоро ући у редовну процедуру, али и да очекује полемику поводом измена овог закона.

Чланове Савета за српски језик именоваће Влада Србије, а извештај о раду подносиће Скупштини најмање једном годишње.

Пет чланова ће предлагати одбор за стандардизацију српског језика, а четири министарства за културу и просвету.

„Савет анализира и даје мишљење о стању службеног језика и матичног писма у Републици Србији и на српском језичком подручју, даје сугестије у креирању и спровођењу језичке политике, даје предлоге за развој и унапређење стања службеног језика и матичног писма“, наводи се у документу у који су „Новости“ имале увид.

Обавеза Савета биће и да даје сугестије и предлоге за уређење других питања у области службеног језика и матичног писма, као и међуресорне сарадње.

Прописано је да Савет буде формиран шест месеци након усвајања измењеног закона, наводи лист.

Целокупна комуникација државних, покрајинских и органа локалне самоуправе мораће да буде на српском језику, ћирилицом.

Исто важи и за образовне и научне установе и медије чији је оснивач држава, који имају државни капитал, као и за електронске медије са националним, регионалним и локалним фреквенцијама.

Ћирилица ће бити обавезна и за сва јавна предузећа и установе и предузећа са већинским државним капиталом, као и професионална и струковна удружења која представљају своју област на националном и међународном нивоу.

Предложени закон дефинише латиницу као помоћно писму, те ако се нешто исписује на оба писма, ћирилица мора да има предност.

Уколико институције које имају обавезу да користе ћирилицу прекрше ову одредбу, одговорно лице биће кажњено од 5.000 до 100.000 динара.

Казна за предузеће које латиницом испише назив робе и услуга, упутство за употребу, декларацију или гарантни лист, биће од 500.000 до милион динара.

Извор: РТВ, Танјуг, Вечерње Новости

1 коментар
  1. Урош каже

    За моје становиште веома битна и важна најава! Али на жалост, најава која касни неких, минимум 20ак година, јер је на многе токове могла утицати. Ако не као брана, a оно макар као камен спотицања или камен у ципелама у којима ваља маратон трчати. Онај који жуља, опомиње и тера на размишљање. Једино се плашим да при тренутном стању ствари ова најава долази као тројански коњ режима који ће све учинити да створи слику јаке поларизације друштва на оне за рат и оне против рата, па да применом обрнуте психологије из наилазећих велеиздаја тај исти режим још изађе као патриотски победник.Избори су се вазда на патриотизму добијали, ту тајне нема. Тајна је како оно што пожелиш представити као патриотизам. Та је тајна каткад равна умећу нађионичара. Боже дај да сам само параноичан. Поклону се у зубе не гледа,али је тројански коњ поклон који нема другу сврху, до дистракције и привлачења пажње…

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена