СКУПШТИНА ОПШТИНЕ: Реорганизација Дирекције, ребаланс и Декларација против ГМО

1 477

Трећа по реду седницу СО Бајина Башта одржана је у четвртак. Једногласно се гласало о изменама и допунама одлуке о дугорочном задуживању општине како би се изградила топлана на биомасу, такође се једногласно гласало о другом ребалансу буџета као и о давању сагласности на одлуку Надзорног одбора ЈП Дирекције за изградњу да истоимено предузеће приступи реорганизацији. Усвојени је и извештај о раду Дечијег вртића „Невен“ као и план и програм рада исте установе за 2017. годину, и измене плана и програма ЈП „12. сптембар“ и Дирекције за изградњу. За скупштинском говорницом наизменично су се смењивали одборници из редова опозиције, oни су коментарисали али и тражили одговоре на питања везана за ребаланс, дугорочно задуживање општине  и  реорганизацију дирекције. На дневни ред је, на предлог одборника Двери, стављено и усвајање Декларације о забрани производње и промета ГМО производа. Добар део дискусије био је посвећен и стању у саобраћају у општини Бајина Башта у склопу извештаја Комисије за саобраћај.

На слици: Одборници СО Бајина Башта
На слици: Одборници СО Бајина Башта (Дрина Инфо архива)

Одборници из редова опозиције, ЛДП и ДС сматрају да су елементарне непогоде које задесе нашу општину, до сада увек биле обавијене велом сумњи свих суграђана. По њиховим речима ребаланс је био и пре три и по месеца, тако да је ово сада други ребаланс, и  у том погледу  ништа се не мења и не дешава. Иначе кључне замерке  ове две политичке партије су везане за ново кредитно задужење општине у износу од 250 милиона динара.

– С тим у вези сматрамо да није испоштована никаква процедура од свега онога што је потребно, сматра Данијела Стаменић одборник ЛДП и даље наводи да није било ни јавне дебате, ни студије издржљивости. Не постоји идејни пројекат  везан за поменуту тачку. Истовремено се питају  да ли  1050 корисника услуге грејања може финансијски да учествује у отплаћивању најкраћег десетогодишњег периода пројекта. Суграђани су највише оптерећени висином цене грејања, каже Данијела и додаје да су  констатовали да није довољно транспарентно, нити  довољно добро објашњено и озбиљно приступљено овако озбиљном пројекту какав је изградња топлане на биомасу.

Валентина Марковић одборник испред  ДС-а обратила се присутнима у скупштини  уз опаску да данашња седница СО није требала да буде одржана зато што како је истакла,  по Закону о локалној самоуправи прекршен је сваки рок када је скупштину требало заказати. Од задње скупштине прошло је 110 дана и по закону о локалној самоуправи уводи се принудна управа, а Влада расписује изборе. И ако СНС инсистира на законитости у раду, што можемо чути и у скупштини Републике Србије, зашто се овај закон не примењује?

Свакако бих истакла да је два милиона динара издвојено за путне трошкове, те сам с тога упутила питање председнику општине да нам каже где се то путовало и каква је добит од семинара које су похађали, а при том немају пара за запошљавање васпитачице у вртићу, за нутриционисту, за библиотеку, али за дневнице имају новац! Одговор нисам добила, каже Валентина Марковић која поред СНС наилази на замерке и осталих странака које су ушле у коалицију зарад личних добити по неког директора тако да сада морају да ћуте иако сам сигурна да се 90% њих не слаже са оним за шта гласају. Истовремено бих поставила питање, на који начин Дирекција бира где ће изводити радове. Ја живим у Бушинском пољу, то је предграђе и нова Месна заједница у којој нема ни канализације, ни тротоара ни расвете, а да не причам о хигијени коју ЈКП 12. Септембар  треба да одржава и примедбу на рад упућујем ЈКП што услуге наплаћује и грађанима  који немају контејнере (239,00 без ПДВ), а услугу одвожења смећа (200,00 дин), а да притом контејнери и не постоје, тако да је то лов у мутном, где се грађани обмањују, где се огроман новац врти а квалитет живота све гори, истиче Валентина Марковић испред ДС-а. Она такође мисли  да свако дугорочно задуживање иде преко леђа грађана који ионако тешко живе. ДС није гласао за поменуту тачку дневног реда не због тога што неко не разуме да ли је биомаса боља или лошија него због тога што задуживање грађана у наредних десет година је нешто што позиција никако себи није смела да дозволи, јер власти долазе и одлазе, структуре се мењају  а грађани остају и јако тешко живе, наглашава Валентина и даље наводи

–  Не могу да верујем да људи без обзира на то што су гласали за неку одлуку, немају коментар и чекају да се што пре заврши скупштина а одлучујуће су тачке дневног реда.

На примедбе опозиционих странака одговор је дао председник општине, Радомир Филиповић (СНС), који је истакао да ће што се тиче топлане на биомасу бити одржана посебна скупштина посвећена томе. Како је нагласио  упојавили су се и нови подаци везни за цевовод топлане па се о свему мора добро размислити. Он је упитао одборнике опозиције који то начин предлажу за решавање проблема топлане јер је овакав начин функционисања неодржив када Општина кроз исплате од стране јавних предузећа фактички субвенционише топлану годишње са преко 40 милиона динара.

Предлог за промену одлуке о дугорочном задуживању општине како би се изградила топлана на биомасу поред владајуће коалиције подржала је и одборничка група Двери док остали присутни нису узели учешће у гласању. Предлог одлуке Надзорног одбора Дирекције за изградњу да се уђе у реорганизацију овог предузећа образложио је Душан Глишић, директор овог предузећа. Он је нагласио да по анализи Сталне конференције градова и општина постоје три модела за решавање питања Дирекције и да је предложена реорганизација најадекватнија као и да ће се у највећем броју градова и општина у Србији тако радити.

Када је у питању дугорочно задуживање општине Бајина Башта за изградњу топлане на биомасу, Синиша Спасојевић испред СРС је рекао да је у питању техничка одлука којом се  процес  спровођења јавне набавке са општинске управе преноси на ББ Терм ради уштеде на порезу од 20 процената. Имајући у виду да је ово само први корак у изградњи топлане на биомасу на наредним седница скупштине  одборници ће се још бавити овом темом. Када је у питању реорганизација Дирекције за изградњу, он сматра да је добра идеја да се постојећи облик Дирекције угаси јер је био неефикасан и фактички је служио као проточни бојлер за пренос средстава од Општине ка извођачима радова. Подсећам грађане да је једно од обећања СРС и било укидање Дирекције у постојећем облику и формирање ефикасних служби за јавне набавке, пројектовање и надзор пре свега. Сматрам да се сада на основи коју даје нови закон може направити предузеће које ће покривати део послова од јавног интереса у нашој општини, које ће бити много ефикасније а да то мање кошта грађане Бајине Баште. Данашња одлука је тек улазак у тај процес и на следећој нас чекају општа акта која ће дефинисати будућу организацију и надлежност новог предузећа , наглашава Спасојевић.

СПС који чини владајућу већину у скупштини је такође гласао  за све тачке данашње седнице. Видан Радовановић испред СПС-а сматра да је ребаланс био неопходан јер је након елементарних непогода  рађено и што није било предвиђено. Што се тиче изградње топлане на биомасу, Радовановић каже да није за то, али ово што су данас гласали то је необавезујућа одлука за општину, тако да, до оног тренутка док не буду имали све папире испред себе везане за све детаље око  изградње топлане на биомасу, ништа није коначно, рекао је Радовановић. Када је у питању реорганизација Дирекције за изградњу, он  каже да је за то да се дирекција укине, а да би радницима који су вишак, а према његовом мишљењу има их, дао отпремнине и послао кући, а оне који су школовани за  посао који обављају, њих би оставио да раде и врше функције као као што су то радили до сада.

Одборник Зоран Раковић испред Двери је питао ко преузима дугове Дирекције и  да ли се расписује јавни конкурс за радна места новоотвореног предузећа које треба да се оснује?

Све одборници владајуће већине подржали су предлог Зорана Раковића испред Двери за  усвајање Декларације о забрани производње и промета ГМО производа који је он и образложио. Синиша Спасојевић је изразио апсолутну подршку овој Декларацији али и захтев да се део Декларације који Општине Бајина Башта може сама да реализује а односи се на семинаре и едукацију пољопривредних произвођача о штетности ГМО производа предвиди у буџету за пољопривреду у 2017. години. Одборници ЛДП-а и ДС нису били присутни у Скупштини приликом гласања о Декларацији.

Значајну дискусију изазвао је и извештај Комисије за саобраћај уз апел великог броја одборника да се пооштре санкције за прекршиоце сабраћајних прекршаја под дејством алкохола. Иако је извештај за првих шест месеци позитиван у односу на прошлу годину одборници су изразили забринутост због великог броја саобраћајних несрећа у последње време и апеловали да се полицији помогне и финасијски уколико је то потребно ради спречавања вожње у пијаном стању. У оквиру ове тачке одборник Синиша Спасојевић је тражио да се реши питање семафора који већ годинама не функционишу или само ретко раде.

На крају седнице одборница Двери Биљана Петровић поднела је иницијативу уз потпис већег броја одборница да се заузме  заједнички став који би за циљ има да се већ на следећој седници нађе тачка за помоћ будућим родитељима у циљу повећања наталитета.

Дрина Инфо

1 коментар
  1. Plana каже

    Kad ce biti vec jednom konacno asfaltiran put na Plani Ulica Tarska… 300metara od Opstine… Da ne obmanjujete građane…danas…sutra… Kad!!!? Odg….Vec jednom?

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена