Реке незаштићене, масовно се уништава рибљи фонд

0 323

Министарство пољопривреде и заштите животне средине поништило је конкурс за коришћење рибарских подручја, које је расписало 19. новембра и 2. децембра прошле године. У одлуци коју је 12. фебруара потписао државни секретар Зоран Рајић наводи се да се стављају ван снаге све одлуке донете у конкурсном поступку, али разлози за његово обарање нису наведени.

Заједница организација рекреативних и спортских риболоваца „Западна Морава и Дрина“ из Бајине Баште, која се пријавила на конкурс за управљање рибарским подручјем „Западна Морава“, претходно је већ посумњала у регуларност процедуре и уложила је приговор. Они су након обарања конкурса поздравили ту одлуку али и затражили јавно образложење због чега је то учињено. Исто захтева и други учесник конкурса, предузеће „Балкан еко тим“ из Пријепоља, чији представници тврде да су оштећени јер је конкурсна комисија, пре поништења конкурса, том предузећу доделила на управљање подручје „Западна Морава“.

фото: kamenagora.com
фото: kamenagora.com

У Управном одбору Заједнице кажу да им се обратио један од учесника конкурса за друго рибарско подручје, који тврди да поседује документацију и друга сазнања о „намештању“ конкурса.

– Он је био присутан када је директору „Балкан еко тима“ председник конкурсне комисије, који га је примио у министарству, саопштио шта и како од документације да поднесе и шта ће бити највиш е бодовано. Спреман је да о томе и сведочи – истичу у УО Заједнице и питају због чега се разлози за поништење конкурса крију од јавности и риболоваца.

Уз то, они „Балкан еко тим“ оптужују да се и лажно представљао као корисник тог рибарског подручја, иако решење министарства о уступању није било правоснаж но.

– То предузеће је, на основу решења министарства, закључио уговоре о продаји риболовачких дозвола са више фирми из Моравичког и Златиборског округа. Јављају нам се риболовци, који су практич но преварени, јер им је напла- ћена прва рата за дозволе. И они захтевају да се све до краја разјасни – тврде у УО Заједнице и истичу да је „низ погрешних, неблаговремених и незаконитих одлука Министарства пољопривреде у последњих годину дана, резултирао потпуним хаосом и рибокрађом огромних размера на водама у Србији од почетка ове године“. Наглашавају да су воде и рибљи фонд већ месец и по дана незаштићени, као и да ће се такво стање наставити још најмање толико времена. Сматрају да су за то криви људи из Министарства пољопривреде и траже да се утврди њихова појединачна одговорност, а уколико то не буде учињено, најављују да ће се обратити надлежним органима и покренути поступак за откривање и кажњавање криваца. Оцењују и да се одлуком о поништењу конкурса „не могу прикрити пропусти и незаконите радње у министарству“.

Током јануара ове године, док конкурс није био завршен, бар је тако званично речено Данасу у Министарству пољопривреде, Заједница риболоваца је обелоданила документа којима доказује да се предузеће „Балкан еко тим“ представља као корисник рибарског подручја „Западна Морава“ и то на основу решења Министарства пољопривреде и заштите животне средине и да риболовцима, јавним предузећима и установама нуди на продају риболовач ке дозволе. У документу од 15. јануара ове године то предузеће нуди дозволе по ценама које се могу платити у шест месечних рата и то запосленима у Горњем Милановцу, Чачку, Пожеги, Лучанима, Гучи, Ивањици, Ариљу, Косјерићу, Ужицу, Златибору, Чајетини, Новој Вароши, Сјеници, Прибоју и Пријепољу.

– У делу понуде „Испорука и начин плаћања“ дословно стоји „одмах по уплати прве месечне рате…“ и тиме се унапред тражи новац за дозволе које не постоје, а то чини фирма која још није звани- чан корисник тог рибарског подруч ја. Тиме је више од 3.500 наших чланова доведено у заблуду да је почела продаја риболовачких дозвола за 2016. годину – наводе у удружењу риболоваца. Они питају се да ли је „Балкан еко тим“ унапред било обавештен о резултатима конкурса и захтевају од министарства и инспекцијских служби да спрече такво понашање пријепољске фирме.

С друге стране, у „Балкан еко тиму“ одбацују оптужбе и наводе да су поштовали закон и конкурсну процедуру , као и да су поступали у складу са одлуком министарства од 4. јануара. Наиме, том одлуком је предузећ у које је 2014. основао Владимир Томашевић, а специјализовано је за делатност ботаничких и зоолошких вртова и заштиту природних вредности, на десет година уступљено право коришћења рибарског подручја „Западна Морава“. Поништење конкурса, како кажу, нанело им је вишемилионску штету.

– Када смо добили одлуку министарства, морали смо да запослимо рибочуваре, да за њих купимо униформе и обућу, израдимо легитимације и значке, да купимо возила и све што је било потребно – каже за Данас Милан Јовановић, шеф рибочуварске службе у „Балкан еко тиму“.

На питање како је могуће да нуде на продају риболовачке дозволе, иако конкурс није био завршен, Јовановић је нашој редакцији доставио одлуку Министарства пољопривреде од 4. јануара ове године. „На основу спроведеног поступка вредновања, утврђено је да „Балкан еко тим“ Пријепоље има 83 бода, а Заједница ОРСР „Западна Морава и Дрина“ Бајина Башта 46 бодова“, пише у образложењу те одлуке, коју је потписао државни секретар Зоран Рајић.

– Наше предузеће се понашало у складу са том одлуком и фирмама смо послали понуде о продаји риболовачких дозвола. Међутим, ниједну дозволу нисмо продали, већ смо слали обавештења да ћемо их продавати – додао је Јовановић и оценио да је поништењем конкурса министарка Снежана Богосављевић Бошковић изазвала велике проблеме. „Министарка је расписала конкурс, основала конкурсну комисију и на крају је урадила све мимо одлуке те комисије. Само она зна због чега је то урадила, јер одлука о поништењу није образложена“, објаснио је Јовановић и додао да је у току масовно нелегално изловљавање рибљег фонда, те да је из Гружанског језера, код Кнића, извађено више од 80 мрежа рибе.

Одбацујући оптужбе рибара да је то предузеће било привилеговано и фаворизовано током конкурсне процедуре, он тврди да су у питању „измишљотине“, а потом додаје да је та Заједница прошле године незаконито продавала риболовач ке дозволе, незаконито порибљавала Марића бару у Пожеги, што није дозвољено без студије Природно-математичког факултета у Београду.

Риболовци: Зауставите хаос на водама

Удружење Уједињени риболовци Србије саопштило је да се поништењем конкурса о додели рибарских подручја „наставља хаос на нашим водама, јер су оне и даље без званичних корисника, заштите и управљача“, те да су се „у појединим окрузима појавиле дозволе у продаји, што наводи на сумњу да је подела већ била договорена“. – Свакодневно нам стиже на десетине дојава о недозвољеном излову рибе струјом, нападнутим природним мрестилиштима, често нескривеном лоповлуку и оп- штем уништавању рибљег фонда. Ресорно министарство сноси највећу одговорност за неодговорно газдовање над јавним добром и њихова спорост и неажурност проузроковаће штету која ће тешко бити надокнађена – поручили су из тог удружења и истакли да је „више него очигледно да је систем доделе рибарских подручја труо и неефикасан и да су неопходне корените промене“. Они су понудили помоћ уколико хитно за сто седну представници тог министарства, полиције, судства, заинтересованих корисника и риболоваца, како би се направио детаљан и јасан план о томе како да се процес тоталног уништења јавног добра заустави, и упозорили да садашње стање озбиљно прети да у потпуности девастира ионако осиромашен рибљи фонд.

Министарство: Реке нису без надзора

На питања због чега је поништен конкурс, када ће бити расписан нови и како се догодило да је „Балкан еко тим“, иако конкурса процедура није била завршена, нудио на продају риболовачке дозволе, те шта ће то министарство предузети поводом учесталог нелегалног риболова, из кабинета министра пољопривреде Данасу су достављени немушти одговори. „У циљу заштите принципа транспарентности, једнакости и конкурентности учесника конкурса, а истовремено имајући у виду и приговоре учесника на рачун регуларности конкурса, одлучено је да се конкурс понови. Намера Министарства пољопривреде и заштитите животне средине је да се конкурс спроведе у духу најбоље праксе и у најбољем интересу свих учесника“ наведено је у одговорима, чији садржај упућује на то да конкурсна процедура није била у складу са набројаним принципима. У истој информацији, наводи се и то да „надзор над рибарским подручјима врши Републичка инспекција за заштиту животне средине, уз помоћ рибочувара код постоје- ћих корисника и управљача заштићених подручја“, та да „они воде рачуна о законитости обављања привредног и рекреативног риболова“, да „реке у Србији нису остављене без надзора и контроле“, а да ће „нови конкурс бити расписан у најскоријем року.

Извор: Данас

Аутор: Ненад Ковачевић

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена