Pršutijada u Mačkatu slavi svoje punoletstvo

0 953

Popularna „Pršutijada“, 18. sajam suvomesnatih proizvoda održaće se od 2. do 4. februara, u porti crkve Svetog Proroka Ilije u Mačkatu, gde će svoje proizvode izlagati 20 lokalnih proizvođača.

Foto: Promo
Foto: Promo

„Pršutijada“ je po svojoj masovnosti i geografskom poreklu posetilaca spada u red nacionalnih manifestacija. Pršutijadu poseti preko 10 000 posetilaca iz čitave zemlje, a ideja za pokretanje događaja proistekla je od lokalnih proizvođača sa ciljem da se doda vrednost proizvodu koji se tradicionalno proizvodi na uskom području, standardizuje kvalitet, zaštiti geografsko poreklo ,očuva pašni tov i naravno promocija.

Foto: TO Zlatibor
Foto: TO Zlatibor

Svečano otvaranje ovogodišnje „Pršutijade“ zakazano je za 2.februar, u 11 časova,kada će biti proglašeni pobednici u kategorijama: goveđa pršuta, svinjska pršuta, ovčja stelja, slanina i domaća kobasica. Odluku o tome doneće stručni žiri, dok će organoleptičku kontrolu vršiti Jugoinspekt iz Beorada. Trodnevnu manifestaciju pratiće bogat kulturno-umetnički program, a poslednjeg dana organizovano je izvlačenje dobitnika nagradne igre. Ove godine će biti i inostranih gostiju na Sajmu:

„U pitanju su izlagači vina iz Makedonije, francuski sirevi, proizvođači pršuta iz opštine Tinjan i delegacija grada Langirano, okrug Parma iz Italije, sa svojim parmskim pršutom. Kao i prethodnih godina posetioce očekuju vredne nagrade. Prva nagrada je paket pršute, druga paket slanine, a treća paket domaće kobasice. Jedna od vrednih nagrada je i vikend za dve osobe u konačištu TO „Zlatibor“ i vaučer za određene sadržaje u Avantura parku“, navodi Miljko Radišić iz Zlatiborskog eko agrara.

Organizator ovogodišnjeg sajma je Udruženje proizvođača suvomesnatih proizvoda Zlatiborskog okruga. Njihovi članovi prisustvovali su konferenciji za medije, ističući da ih raduje činjenica da na sajmu svake godine učestvuje sve više izlagača,i da je poseta iz godine u godinu sve veća.

„Redovno učestvujem na „Pršutijadi“ i podržavam ovu manifestaciju i jedini sam proizvođač u Šljivovici. Posećivali smo mnoge inostrane sajmove. Naša roba je prepoznatljiva i po kvalitetu i po ukusu u Srbiji,a i van njenih granica. Ove godine očekujemo rekordnu posećenost pogotovo što je u tom periodu dečiji rastust i očekuje se velika posećenost na Zlatiboru“ rekao je Miloš Radovanović, proizvođač pršute iz Šljivovice.

Porodica Andžić iz Mačkata takođe godinama proizvodi suvomesnate proizvode i učestvuje na sajmu:

„Mi smo treća generacija koja se bavi proizvodnjom i preradom suvomesnatih proizvoda. Svoju robu plasiramo na Zlatiboru, kao i na ostalim lokalnim pijacama: Ivanjici, Novoj Varoši, Kosjeriću…Ova manifestacija nam puno znači, promoviše nas kao proizvođače, a promoviše i selo Mačkat“, rekla je Nataša Andžić.

Prijatelji manifestacije su opština Čajetina, Zlatiborski eko agrar, TO Zlatibor i Sportski centar Čajetina.

Program:

Petak, 02. februar, 11.00 časova

Svečano otvaranje sajma i proglašenje pobednika

– Trubački orkestar Igora Mitrića, Sirogojno

– Kulturno-umetnički program

Subota, 03. februar, 12.00 časova

– Nastup izvornih pevačkih grupa

Nedelja, 04. februar

15.00 časova – Izvlačenje dobitnika nagradne igre

18.00 časova – Zatvaranje sajma

Ostavite odgovor

Vaša adresa E-pošte neće biti objavljena