Пршутијада у Мачкату слави своје пунолетство

0 820

Популарна „Пршутијада“, 18. сајам сувомеснатих производа одржаће се од 2. до 4. фебруара, у порти цркве Светог Пророка Илије у Мачкату, где ће своје производе излагати 20 локалних произвођача.

Фото: Промо
Фото: Промо

„Пршутијада“ је по својој масовности и географском пореклу посетилаца спада у ред националних манифестација. Пршутијаду посети преко 10 000 посетилаца из читаве земље, а идеја за покретање догађаја проистекла је од локалних произвођача са циљем да се дода вредност производу који се традиционално производи на уском подручју, стандардизује квалитет, заштити географско пореклo ,очува пашни тов и наравно промоција.

Фото: ТО Златибор
Фото: ТО Златибор

Свечано отварање овогодишње „Пршутијаде“ заказано је за 2.фебруар, у 11 часова,када ће бити проглашени победници у категоријама: говеђа пршута, свињска пршута, овчја стеља, сланина и домаћа кобасица. Одлуку о томе донеће стручни жири, док ће органолептичку контролу вршити Југоинспект из Беорада. Тродневну манифестацију пратиће богат културно-уметнички програм, а последњег дана организовано је извлачење добитника наградне игре. Ове године ће бити и иностраних гостију на Сајму:

„У питању су излагачи вина из Македоније, француски сиреви, произвођачи пршута из општине Тињан и делегација града Лангирано, округ Парма из Италије, са својим пармским пршутом. Као и претходних година посетиоце очекују вредне награде. Прва награда је пакет пршуте, друга пакет сланине, а трећа пакет домаће кобасице. Једна од вредних награда је и викенд за две особе у коначишту ТО „Златибор“ и ваучер за одређене садржаје у Авантура парку“, наводи Миљко Радишић из Златиборског еко аграра.

Организатор овогодишњег сајма је Удружење произвођача сувомеснатих производа Златиборског округа. Њихови чланови присуствовали су конференцији за медије, истичући да их радује чињеница да на сајму сваке године учествује све више излагача,и да је посета из године у годину све већа.

„Редовно учествујем на „Пршутијади“ и подржавам ову манифестацију и једини сам произвођач у Шљивовици. Посећивали смо многе иностране сајмове. Наша роба је препознатљива и по квалитету и по укусу у Србији,а и ван њених граница. Oве године очекујемо рекордну посећеност поготово што је у том периоду дечији растуст и очекује се велика посећеност на Златибору“ рекао је Милош Радовановић, произвођач пршуте из Шљивовице.

Породица Анџић из Мачката такође годинама производи сувомеснате производе и учествује на сајму:

„Ми смо трећа генерација која се бави производњом и прерадом сувомеснатих производа. Своју робу пласирамо на Златибору, као и на осталим локалним пијацама: Ивањици, Новој Вароши, Косјерићу…Ова манифестација нам пуно значи, промовише нас као произвођаче, а промовише и село Мачкат“, рекла је Наташа Анџић.

Пријатељи манифестације су општина Чајетина, Златиборски еко аграр, ТО Златибор и Спортски центар Чајетина.

Програм:

Петак, 02. фебруар, 11.00 часова

Свечано отварање сајма и проглашење победника

– Трубачки оркестар Игора Митрића, Сирогојно

– Културно-уметнички програм

Субота, 03. фебруар, 12.00 часова

– Наступ изворних певачких група

Недеља, 04. фебруар

15.00 часова – Извлачење добитника наградне игре

18.00 часова – Затварање сајма

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена