Почела обнова унутрашњости цркве у Сребреници

0 245

Демонтирањем иконостаса и започетим обијањем малтера са унтрашњих  зидова почели су радови на обнови ентеријера Цркве Покрова Пресвете Богородице у Сребреници.

Планирано је да се обави реконструкција унтрашњости цркве и прво ће се обавити обијање комплетног слоја  малтера са зидова који су оштећени у последњем рату и површно санирани након рата да би се  могле одржавати свете литургије и  организовати верски живот у овој богомољи.

Православна црква у Сребреници Фото: www.esrebrenica.ba
Православна црква у Сребреници Фото: www.esrebrenica.ba

Старешина овог храма, протојереј Александар Млађеновић каже да ће се радови изводити захваљујући прилозима верног народа, помоћи општине Сребреница и Епархије зворничко-тузланске као и других дародаватеља.

„Прошле године обавили смо потпуну реконструкцију спољашњости цркве, заменили столарију, санирали кров и олуке и поставили нови позлаћени крст  висине 3 метра на црквени торањ чија висина са крстом износи 33 метра што симболизује године земаљског живота Исуса Христа“, рекао је Млађеновић.

Према његовим ријечима вањско уређење цркве коштало је око 70.000 марака.

Средства су обезбеђена прилозима верника те уз помоћ  кабинета председника Републике Српске Милорада Додика, општине Сребреница и Епархије зворничко-тузланске.

Млађеновић појашњава да је планирано да се реконструкција црквеног ентеријера заврши до краја септембра ове године и да се црква уреди до славе овог храма Покрова Пресвете Богородице, 14.октобра када треба да се обави освештење.

Он је наговестио да постоји могућност да освештавању ове цркве присуствује Његово високо преосвештенсвто патријарх српски Иринеј, што би, колико је познато, била прва посета једног српског патријарха Сребреници.

Сребреничка црква изграђена је и први пут освештана 1903.године.

У свим ратовима у прошлом веку пљачкана је, скрнављена и спаљивана.

У последњем рату је опљачкана и спаљена, а полупане су и отуђене плоче са именима ктитора и око 300 настарадалих српских цивила, које су усташе убиле други дан православног празника  Тројчиндана, 14.јуна 1943. године у Сребреници и дан касније у оближњем селу Залазје и тиме су муслимански вандали покушали уклонити трагове злочина који су починили у Другом светском рату над српским цивилима у овом крају.

У последњем рату у спаљену и опљачкану цркву затварана је стока до ослобођења овог места и повратка Срба.

Протојереј Млађеновић је нагласио да ће се до завршетка радова на обнови унтрашњости цркве Покрова Пресвете Богоридице, свете литургије и верски живот одвијати у Цркви Светог Архангела Михаила у сребреничком српском гробљу.

Аутор: М. Пејић

Извор: Портал Деспотовина

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена