Посетите бајинобаштанске хидроелектране у оквиру Тесла Дана 2016

0 449

Tesla Dani 2016Велики овогодишњи јубилеј – 160 година од рођења Николе Тесле – биће обележен у Србији једномесечном манифестацијом Тесла дани 2016. У оквиру обележавања овог великог јубилеја имате прилику па посетите три хидроелектране у Бајиној Башти.

Кластер путева културе је припремио за месец јул бројне занимљиве изложбе, експерименте, предавања, необичне туре и обиласке, као и разна друга дешавања инспирисана Николом Теслом и његовим животом, али и Ђорђем Станојевићем, временом електрификације и индустријализације Србије. Широм Србије посебно ће бити прослављен Теслин рођендан -10. јул.

Манифестација Тесла дани део је руте Путевима Тесле кроз Србију, која обухвата Музеј Николе Тесле, Београд из угла Николе Тесле – све оно што је Тесла видео и обишао када је 1892. године посетио Београд, Неготин као родни град Ђорђа Станојевића, и 10 малих старих хидроелектрана Електропривреде Србије, које су прави мали живи музеји, а настале су махом захваљујући великом пријатељству и сарадњи Тесле и Станојевића. Једна од ових десет мини хидроелктрана је и МХЕ „Врело“ на истоименој речици у Перућцу у Бајиној Башти.

Спортско туристички центар „Бајина Башта“ од самог почетка обележавања Тесла Дана учествује у овој манифестацији а Бајина Башта ће и ове године обележити датум рођења највећег српског научника. У сарадњи са Дринско-Лимским Хидроелектранама свим заинтересованима је омогућена посета мини хидроелектрани „Врело“, ХЕ „Бајина Башта“ и РХЕ „Бајина Башта“ . Обилазак хидроелектрана воде стручна лица из Дринско-лимских хидроелектрана тако да ће посетиоци бити у прилици да сазнају доста тога о историјату, производном процесу и садашњем стању ових хидроелектрана.

Путевима Тесле

Посета хидроелектранама је бесплатна и организује се у понедељак  11. јула од 11 часова. Заинтересовани за посету је потребно да се пријаве у Туристички инфо центар Бајина Башта до петка 8. јула. Обезбеђен је превоз за све учеснике обиласка а аутобуси за Перућац крећу у 11 часова испред ТИЦ Бајина Башта. За више информација можете посетити ТИЦ Бајина Башта или их контактирати на 031/866-903.

Обилазак ХЕ „Бајина Башта“ током Тесла Дана прошле године
Обилазак ХЕ „Бајина Башта“ током Тесла Дана прошле године

Покровитељи Тесла дана су Министарство трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије, Електропривреда Србије и Тризма, а пријатељи пројекта Град Београд, Општина Неготин, Историјски архив Неготин, Народни музеј Крагујевац, Универитетска библиотека „Никола Тесла“ из Ниша, Српска академија наука и уметности, Спортско туристички центар „Бајина Башта“, Народни музеј Лесковца и Удружење Теслин торањ из Лесковца, Народни музеј Ужице, Пупинов завичајни комплекс у Идвору и бројни други. Више информација о Тесла Данима 2016 можете погледати овде.

Дрина Инфо

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена