Otkriven i osveštan spomenik u Bačevcima

0 416

Na Ilindan, 02. avgusta, u Bačevcima je svečano otkriven spomenik ratnicima i žrtvama sela Strmova poginulim u ratovima od 1912. do 1918. godine. Spomenik je otkrila predsednica Skupštine opštine Bajina Bašta Vesna Đurić a osveštanje spomenika i opelo ratnicima i žrtvama je obavio  protojerej-stavrofor Stojadin Pavlović, direktor Patrijaršije Srpske pravoslavne crkve sa mesnim sveštenicima.

Spomenik u Bačevcima naslovna

Izgradnja spomenika je u organizaciji Zavičajnog udruženja Strmovo iz Bačevaca započela povodom stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata. Radovi su bili usporeni zbog vremenskih neprilika i vanrednog stanja 2014. godine ali je uz veliko učešće lokalne samopuprave i javnih preduzeća spomenik priveden kraju.  Na spomeniku je upisano 156 imena izginulih i umrlih ratnika, 33 civilne žrtve i 7 civila interniraca umrlih u logorima Ugarske i Austrije. Strmovo je jedno od mesta koje je procentualno izgubilo najveći broj stanovnika u vihoru Prvog svetskog rata.

Okupljene je na početku svečanosti pozdravila predsednica Skupštine opštine Bajina Bašta Vesna Đurić a posle njenog uvodnog izlaganja nešto više o samoj ideji da se podigne spomenik ratnicima od 1912. do 1918. godine govorio je Mitar Josipović, predsednik Zavičajnog udruženja „Strmovo“ i autor hronike ovog sela pod nazivom „Strmovo selo pored Drine“.

20160802_114658

Po otkrivanju i osveštanju spomenika prisutnima se obratila i Miljka Pilčević predsednica Okružnog odbora potomaka ratnika od 1912. do 1918. godine a izuzetno emotivan recital pesme Vojnikovo pismo prezetovala je Milica Čavić ispred Ustanove Kultura iz Bajine Bašte. Predsednik odbora za izgradnju spomenika Vukašin Vučićević Beli uručio je zahvalnice za veliki doprinos pri izgradnji spomenika Opštini Bajina Bašta, arhitekti Vladislavu T. Lalickom, Nacionalnom parku Tara, Direkciji za izgradnju Bajina Bašta i Drinsko-Limskim hidroelektranama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa E-pošte neće biti objavljena