Од Дејтона до данас број становника Вишеграда преполовљен

0 311

Првачића неће бити и у Вишеграду ако се настави тренд смањења броја становника. Након потписивања Дејтонског мировног споразума у Вишеграду је живело око 20 хиљада људи. Највећи одлив житеља забележен је од 1999. до 2004. године, када су становници напуштали ово место у потрази за послом и бољим животом. Због тога је данас број становника Вишеграда преполовљен.

Вишеград насловна
Фото: Википедија

Из године у годину све је мање и основаца.

– До сада је уписано 45 ученика у централну школу. Један ученик у подручно одељење у Међеђи и 10 ученика у подручном одељењу Копачи.То ја за 20 ученика мање у односу на прошлу годину, што представља губитак једног комплетног одељења а подручним одељењима Прелово, Добрун и Подкозара није уписан ниједан ученик ове школске године, каже Момир Радојчић, директор Основне школе „Вук Караџић“ Вишеград

Морталитет је у Вишеграду изнад стопе наталитета – упозоравају из Центра за социјални рад. Све је мање и новорођене деце.

– Узећемо за пример 2012. годину где је пријављно 73 деце, а у 2016. години 64, а за прва четири месеца ове године пријављено је 16 деце, појашњава Дејан Савић, в.д. директора Центра за социјални рад Вишеград.

Овог проблема свесни су у локалној управи. Први кораци су учињени, а једна од мера су средства која се издвајају за подстицај наталитета.

– Планирамо да градимо станове за младе брачне парове не би ли их тиме подстакли да остају у општини, да овде стварају породице. Запошљавање је један од највећих проблема, али радимо и на томе, истиче начелник општине Вишеград, Младен Ђуревић.
Уколико се хитно не заустави одлазак младих и ако буде настављен пад наталитета, ова општина за 15-ак година могла би имати више старих становника од радно способних

Извор: РТРС

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена