Одржана конференција пројекта „Ја имам сан“

0 670
Уводном конференцијом почеле су прве активности на реализацији пројекта „Ја имам сан“ у Бајиној Башти. Реализацијом овог пројекта око двадесеторо деце са сметњама у развоју добиће простор за дневни боравак уз адекватну негу и стручно особље. ​Конференција је одржана је данас у сали установе „Култура“. На почетку конференције присутнима се обратио заменик председника општине Петар Петровић који је истакао значај овог пројекта, и изнео разлоге зашто је локална самоуправа подржала овај пројекат. По његовом мишљењу ово је први пут да се неко на озбиљан начин бави проблемима свих социјално угрожених група.
Иван Марковић координатор пројекта „Ја имам сан“ такође је рекао шта је био главни окидач за покретање оваквог једног пројекта.
– Пре свега, био је расписан позив делегације Европске уније у Србији за програме социјалних инклузија. Видели смо прилику да можемо да реализујемо пројекат и решимо бројне проблеме које имамо код нас у локалној самоуправи. Чуо сам се са људима који су најактивнији на овом пољу Оливером Ђуровић и Марицом Вуковић и идентификовали проблеме који би могли да решимо и шта је то што би у оквиру овог позива покрило приоритете. 2014. године кренули смо са писањем апликације, годину дана након тога дошли смо и до почетка реализације тог пројекта. Надам се да проблема у реализацији неће бити, а локална самоуправа је спремна да у најкраћем року и у динамици која је планирана пројектом, реализује све активности. Дневни боравак  би требао да крене са радом од 1. октобра.- рекао је Иван Марковић, координатор али и човек који је написао пројекат.
На слици: Иван Марковић и Оливера Ђуровић
На слици: Иван Марковић и Оливера Ђуровић
– Позиција деце са сметњама у развоју конкретно код нас у локалној средини разликује се од узраста деце са сметњама у развоју. Стварање инклузивног друштва и социјална инклузија нас терају на то да мењамо свест као друштво и надам се да ћемо у будућности урадити доста. Оно што потпомаже побољшању положаја самих особа са инвалидитетом то су квалитетне социјалне услуге и индивидуални планови подршке кроз образовни систем. – рекла је Оливера Ђуровић, стручни сарадник Удружења деце са сметњама у развоју и њихових родитеља.
На слици: Марица Вуковић
На слици: Марица Вуковић

Марица Вуковић директор Центра за социјални рад је навела да ће квалитетна социјална услуга подразумевати да центар процени потребе корисника у овом случају деце са сметњама у развоју, а дневни боравак је предвиђен и за децу и за младе до тридесет година.

– У боравку за младе ће постојати три стручна радника дефектолога и они ће радити у зависности од самих потреба корисника било да су оне рехабилитационе или релаксационе. На територији наше општине има седамдесет лица  до тридесет година старости који ће бити потенцијални корисници услуге дневног боравка. То су деца која су изолована, а дневни боравак ће омогућити да се деца друже, да стручни људи раде са њима, да се ради нон стоп на едукацији, рехабилитацији и биће организоване различите радионице где ће деца и млади моћи активно да учествују и исказују своје капацитете, своју креативност, јер сигурно таква деца без обзира што су ометена то имају и то наравно треба негде исфорсирати, подржати да би се они добро осећали. Надам се да ћемо овом услугом и стручним кадром који ће се изабрати то бити и задовољено.- каже Марица Вуковић.
Иначе, вредност пројекта „Ја имам сан“ износи 206.323.52 евра. Пројекат реализује Општина Бајина Башта у партнерству са Центром за социјални рад и Удружењем деце са сметњама у развоју и њихових родитеља из Бајине Баште. Пројекат је део програма Подршке Европске уније инклузивном друштву који спроводи делегација Европске уније у Србији у сарадњи са Министарством за рад запошљавање борачка и социјална питања.
Дрина инфо портал

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена