НП ТАРА: Посета директора Алтајског заповедника

0 35

У дводневној посети Националном парку Тара, 27. и 28. априла, боравио је Игор Калмиков директор Резервата биосфере Алтај (Алтайский государственный природный биосферный заповедник) из Русије.

Посета директора Алтајског заповедника Националном парку Тара имала је за циљ размену искустава и разматрање могућности за успостављање сарадње између ова два заштићена подручја.

Током посете Тари господин Калмиков је био у прилици да се упозна са основним вредностима и активностима Националног парка Тара, као и да обиђе неке од најзначајнијих локалитета. Он је колегама из НП Тара кроз неколико презентација представио начин управљања и вредности Резервата биосфере Алтај.

Такође, директор Алтајског заповедника је одржао и презентацију за представнике заштићених подручја из Србије и Македоније који су учествовали на WWF радионици за развој образовних програма.

altay ik 4

О Резервату биосфере Алтај

Основан: 1932. године

Површина: 871.206 хектара

Зоне доступне за еко-туризам: 5% територије

Спада у 5 резервата са највећом биолошком разноврсношћу у Русији

1.500 биљних врста
70 врста сисара
333 врсте птица
19 врста риба
Заповедник је термин који се користи на простору бившег Совјетског савеза за заштићена подручја највишег степена заштите (Ia IUCN). Концепт заштите подразумева строгу конзервацију и дозвољене су само научно-истраживачке активности. У последње време мањи делови територије се отварају за еко-туризам. У Руској федерацији постоје 103 заповедника и 50 националних паркова.

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена