НАЦИОНАЛНИ ПАРК ТАРА: Маркирана три мрка медведа

0 516

На подручjу Националног парка Tара, у оквиру проjекта коjи спроводи Светска организациjа за природу (WWF) “Заштићена подручjа за природу и људе“, успешно су ухваћена, а затим и маркирана три мрка медведа.

Kако jе наведено у саопштењу те организациjе, у близини два хранилишта намењена медведима ухваћене су две женке мрког медведа тешке 119,3 и 162,5 килограма и мужjак тежак 207,4 килограма.

Мрки Медвед Тара

Све три животиње су успешно и безбедно анестезиране и под сталним ветеринарским надзором узети су им стандардни узорци крви, длаке, као и морфометриjски параметри.

У саопштењу се подсећа да jе на свим хранилиштима за медведе у Националном парку Tара jош краjем jуна интезивирано изношење хране ради бољег примамљивања.

Oсим тога, додатно су постављене фотозамке ради праћења присустава медведа на хранилиштима, процене броjа jединки коjе долазе, њиховог узраста и учесталости долажења.

Руководилац тима за мониторинг мрког медведа Душко Ћировић рекао jе да су након буђења из анестезиjе обе женке наставиле да се понашаjу уобичаjено.

“У овом тенутку крећу се своjим медвеђим стазама на простору Националног парка Tара“, рекао jе Ћировић.

Oн jе обиjаснио да се током наредне три године, колико ће траjати њихово праћење, очекуjе да ће огрлице стављене на две женке послати више од 40.000 прецизних локациjа што ће омогућити њихово праћење у реалном времену, а самим тим и боље податке о потребама и претњама те заштићене врсте.

Иначе, како би се популациjа те угрожене, а стога и строго заштићене врсте очувала, WWF интензивно ради на праћењу и прикупљању података о њиховоj броjности, кретању и распрострањењу, а све то уз примену наjсавремениjе технологиjе.

Директорка WWF програма у Србиjи Душка Димовић рекла jе да jе циљ проjекта “Заштићена подручjа за природу и људе“ да се кроз конкретне активности на терену и уз интензивну сарадњу са управљачима и локалним актерима остваре видљиви помаци у заштити и очувању дивљих врста и њихових станишта.

Према њеним речима, медведи као животиње коjе живе самостално, а не у групама, имаjу потребу за великим пространствима, како би се неометано кретали, хранили, размножавали и нашли погодна места за зимски сан.

“Простране шуме Националног парка Tара представљаjу jедно од наjбољих и наjочуваниjих станишта за мрког медведа у целом региону“, рекла jе Димовић подсећаjући да jе криволов наjвећи фактор угрожавања медведа свуда у свету, као и да се, такође, на листи претњи налази и уништавање и нарушавање њихових станишта.

У саопштењу се подсећа и да jе проjекат “Заштићена подручjа за природу и људе“ започет у октобру 2015. и да ће траjати до октобра 2019. године, а да га финансира Шведска међународна развоjна агенциjа – Сида.

Позиваjу се и грађани да посете феjсбук страницу и постану “кум или кума“ медведићима гласањем до 9. августа за jедно од понуђених имена за обе медведице.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена