НАТАЛИЈИНА РАМОНДА: Симбол победе и сећања на жртве и хероје

0 760

Државни празник, Дан примирја, који се ове године обележава у суботу, установљен је као сећање на огромне жртве и победу српске војске у Првом светском рату а прославља се и у другим европским земљама, потписницама примирја у Француској. „Дан примирја у Првом светском рату — спомен на невино пострадале у раздобљу између 1914. и 1918. године“ како је званичан назив празника прославља се сваког 11. новембра. Препорука је да се у недељи пре празника и на сам празник на реверу носи значка Наталијина рамонда чија симболика је вишеструка.

Значка Наталијина Рамонода Фото: Дрина Инфо
Значка Наталијина Рамонода Фото: Дрина Инфо

Значка представља комбинацију цвета Наталијине рамонде и зелених трака које асоцирају на ленту славне албанске споменице. Са једне стране, цвет представља васкрс српске државе која се после Првог светског рата уздигла и наставила свој пут, а са друге стране албанска споменица представља највеће страдање српског народа у овом рату, а то је повлачење преко Албаније. У питању је биљка која која расте у Србији, тако и на планини Ниџе, чији је највиши врх Кајмакчалан где су вођене неке од најкрвавијих борби у Првом светском рату и чијим освајањем су Срби отворили врата слободе у  отаџбину. Цвет назван по краљици Наталији Обреновић, познат је и као цвет феникс – чак и када се потпуно осуши, ако се залије Наталијина рамонда може оживети, што указује на васкрс српске државе из пепела после Првог светског рата.

Наталијина-рамонда-албанска-споменица - Дан победе

Пригодни беџеви у знак одавања почасти страдалима у рату и поноса на војничке победе постоје и у другим земљама па тако у част победе у Првом светском рату Британци и грађани држава Комонвелта са поносом истичу значке у облику цвета булке.

Дрина Инфо

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена